fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Noveen voor vrijlating in Jemen ontvoerde priester

KN Redactie 15 januari 2017
image
Pater Tom Uzhunnalil in het onlangs vrijgegeven filmpje waarin hij om hulp vraagt. (Screenshot: ww.youtube.com/Saleh Salem)

De salesianen van Don Bosco vragen katholieken mee te doen aan een noveen voor de veiligheid en vrijlating van pater Tom Uzhunnalil. De noveen begint vandaag.

Pater Uzhunnalil werd tien maanden geleden in Jemen ontvoerd, bij de aanval op een kloostertje en bejaardenhuis van de zusters van Moeder Teresa. Daarbij werden zestien mensen vermoord, onder wie vier zusters.

Filmpje pater Tom Uzhunnalil

De Indiase pater, lid van de salesianen, werd ontvoerd. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist, wordt vermoed dat er islamistische terroristen achter zitten.

Eind 2016 werd een filmpje vrijgegeven waarin de priester te zien is en om hulp vraagt. Zijn orde erkende de authenticiteit van het filmpje. Het apostolisch vicariaat Zuid-Arabië liet weten “sterke aanwijzingen” te hebben dat de priester nog leeft en dat nog altijd wordt gewerkt aan zijn vrijlating.

Noveen tot Maria

De salesianen vragen de gelovigen nu te vertrouwen op de “voorspraak van de Moeder van de Verlosser” en de “speciale intentie” voor de ontvoerde pater mee te nemen in een noveen waarin de voorspraak wordt gevraagd van Maria, Hulp der Christenen. Dat schrijven ze in hun nieuwsbrief Agenzia Info Salesiana (ANS).

‘Gebed voor priesters’

De noveen werd aan de salesianen voorgesteld door de Italiaanse Vereniging van Maria, Hulp der Christenen uit Turijn, de stad waar ordestichter Sint-Johannes Bosco werkte. De overste van de salesianen heeft het initiatief zijn volle steun gegeven.

“Als vereniging voelen wij ons bijzonder toegewijd aan het gebed voor priesters, dus willen we de voorspraak vragen van de Onbevlekte Maagd Maria, Hulp der Christenen, voor de onmiddellijke vrijlating van pater Tom”, schrijven de voorzitter en geestelijk leidsman van de Vereniging in ANS.

Tijdens de noveen

Er wordt gevraagd om tijdens de noveen drie keer per dag een Onzevader, Weesgegroet en Eer aan de Vader te bidden en te offeren aan de H. Eucharistie, gevolgd door een kort: “Het Allerheiligste Goddelijke Sacrament zij ieder moment gezegend en geprezen.”

Deelnemers wordt ook gevraagd drie keer het Salve Regina te bidden, gevolgd door “Maria, Hulp der Christenen, bid voor ons”.

Persoonlijke voorwaarden noveen

Persoonlijke voorwaarden voor de noveen zijn het ontvangen van de sacramenten van verzoening en de Eucharistie, een gift schenken of deelnemen aan een apostolaatswerk (met name eentje gericht op de jeugd) en het hernieuwen van het geloof in de eucharistische Jezus en de devotie tot Maria, Hulp der Christenen.

De salesianenprovincie van Bangalore in India riep de Zuid-Aziatische salesianen eerder al op op 4 januari een dag van gebed en aanbidding te houden voor de vrijlating van pater Tom. (CNA)