<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

O.-k. Kerk wist dat priester op jongetjes viel

KN Redactie 21 april 2017
image
Website van de oud-katholieke Kerk in Nederland (screenshot: okwww.kn.nl)

De top van de oud-katholieke Kerk in Nederland (OKKN) wist al tijdens zijn priesteropleiding dat priester Nico Sarot zich seksueel aangetrokken voelde tot minderjarige jongens. Sarot werd deze week in Cambodja opgepakt op verdenking van het maken en bezitten van foto’s van jongens in erotische poses.

Dat de OKKN van Sarots voorkeur wist, wer vandaag bekend tijdens een persconferentie met de oudkatholieke bisschop van Haarlem, Dirk Jan Schoon, en aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen, meldt de NOS.

Gearresteerd in Cambodja

De persconferentie was door de oud-katholieke Kerk belegd na berichten dat Sarot dinsdag in Cambodja gearresteerd was. Volgens de Cambodjaanse politie zijn op zijn camera en iPad foto’s aangetroffen van jongens in erotische poses. Sarot zou hen tegen betaling hebben gefotografeerd.

Zodra bekend werd dat Sarot was opgepakt op verdenking van kindermisbruik, schorste zijn bisschop hem.

‘Open’ over seksuele voorkeur

Tijdens de persbijeenkomst werd gemeld dat S. al in zijn opleidingstijd “open” was geweest over zijn seksuele voorkeur tegen zijn toenmalige bisschop.

“Hij is toen verplicht geworden gepaste hulp te zoeken. Vertrouwenspersonen die Nico op zijn weg naar het priesterschap begeleidden, spraken na intensieve gesprekken hun vertrouwen in hem uit. Nico is daarop tot priester gewijd en als pastoor aangesteld. Tijdens de jaren van opleiding en ook daarna kwamen vanuit de school waar hij werkte en ook is blijven werken, geen zaken aan het licht”, aldus bisschop Schoon.

Jeugdkampen

Nico Sarot werkte van 2004 tot begin 2013 als parochiepriester in de oudkatholieke parochie in Culemborg. In 2013 stapte hij over naar het luchthavenpastoraat op Schiphol.

Sarot werkte volgens Schoon “incidenteel” ook met jongeren en werd er in situaties waar minderjarigen zouden kunnen zijn “altijd strak gemonitored dat hij niet alleen met jongeren zou werken, maar altijd samen met anderen”.

Docent op basisschool

Bisschop Schoon zei dat de ouders van de desbetreffende kinderen niet van Sarots achtergrond wisten. Ook was Sarot tussen 1997 en 2013 docent op een Hilversumse basisschool.

De oud-katholieke Kerk en de basisschool zeggen dat er over S. nooit meldingen zijn gemaakt van zaken die op seksueel misbruik wijzen.

‘Geschokt’

Donderdag liet het bestuur van de oud-katholieke Kerk van Nederland in een verklaring al weten “geschokt” te zijn door het bericht van de arrestatie van S.

“De kerk verleent zoveel als zij kan medewerking aan een onderzoek naar de beschuldigingen tegen priester S. en zet zich in voor een eerlijke rechtsgang”, aldus het bestuur. (NOS/KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.