Grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, hoofd van de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne, heeft onthuld dat hij op een lijst stond van personen die door Russische militairen gedood moeten worden. Hij deed de uitspraak tijdens een videoconferentie in Rome.
Dinsdag was Sjevtsjoek spreker op een videoconferentie van het Pontificaal Oriëntaals Instituut in Rome. Tijdens die conferentie sprak hij de overtuiging uit dat Russische infiltranten hebben geprobeerd een aanslag voor te bereiden op de Grieks-katholieke kathedraal van Kiev, waarbij ook zijn dood een doel zou zijn geweest.
“Wij stonden allemaal op een lijst van mensen die moesten worden geëlimineerd”, aldus Sjevtsjoek. “Ze hadden namen, adressen en andere gegevens.” Naar eigen zeggen stond hij op een zogenaamde zwarte lijst, een lijst van personen die tijdens de Russische inval van Oekraïne in opdracht van het Kremlin gedood zouden moeten worden.
Tijdens de conferentie beschreef de grootaartsbisschop de toestand in de hoofdstad van Oekraïne. “Elke dag worden we gebombardeerd. Het is een wonder dat we licht en internet hebben om met jullie in verbinding te staan”, zei hij zichtbaar geëmotioneerd. “Want elke dag vuren de Russen raketten af om Oekraïense steden te vernietigen.”
De grootaartsbisschop wees op de ravages die Russische troepen aanrichten in de steden, waarbij ook monumenten en kerken niet gespaard blijven. Volgens Sjevtsjoek worden gemiddeld twee kerken per dag tot puin geschoten.
Ook zijn er al meerdere priesters om het leven gekomen. “Onschuldig bloed wordt vergoten”, zei hij.
Twee weken voor de Russische inval in Oekraïne, die eind februari begon, sprak Sjevtsjoek in een interview al zijn bange vermoedens over de ontwikkelingen uit. Daarbij haalde hij herinneringen op aan zijn dienstplicht ten tijde van de Sovjetunie. “In het Sovjetleger was geweld het eerste en het laatste instrument om problemen op te lossen.”
“Eerst moet je je vijand raken, daarna praat je met hem. Als je probeert een dialoog tot stand te brengen, word je als zwak beschouwd, zelfs als je escalatie probeert te vermijden”, vervolgde hij. “In cultureel, religieus en politiek opzicht moeten we ons verzetten tegen het gebruik van geweld als instrument.”
Bronnen: KRO-NCRV, Kerknet