Terwijl het hoofd van de Orthodoxe Kerk van Rusland de militaire opstand van de Wagner-groep afgelopen weekend scherp veroordeelde, waarschuwde een katholieke bisschop in Oekraïne dat de gebeurtenissen “zowel hoop als gevaar” inhouden voor zijn eigen land.
“Vandaag, wanneer onze broeders vechten en sterven aan de fronten, onbaatzuchtig hun plicht vervullen en wanneer de vijanden alles in het werk stellen om Rusland te vernietigen, is elke poging om tweedracht te zaaien in ons land de grootste misdaad, zonder enige rechtvaardiging”, zo zei patriarch Kirill in een nationale boodschap op 24 juni.
Op die dag rukte de Wagner-groep, een huurlingenleger, op richting Moskou, nadat ze de strategische zuidelijke stad Rostov aan de Don hadden ingenomen. Tegen de avond van 24 juni blies de baas van de Wagner-groep, Jevgeni Prigozjin, de aftocht om verder bloedvergieten te voorkomen.
Volgens een katholieke bisschop in Oekraïne is het maar zeer de vraag of de muiterij van de Russische huurlingen goed nieuws is voor de Oekraïeners. In een interview met OSV News zei hulpbisschop Jan Sobilo van Kharkiv-Zaporizhzhya dat de Wagner-troepen een nog grotere bedreiging zouden kunnen vormen voor zijn land. Hij vroeg katholieken wereldwijd te bidden dat God “de gebeurtenissen in een goede richting zal leiden”.
“We zijn in shock”, vertelt Sobilo. “Niemand voorzag zo’n wending in de gebeurtenissen, net zoals niemand een jaar geleden oorlog verwachtte.”
“Het feit dat sommige Russische strijdkrachten nu actie ondernemen tegen hun eigen ministerie van Defensie biedt hoop voor Oekraïne – dat we deze oorlog sneller kunnen winnen dan we dachten”, aldus de bisschop. “Maar hoewel elk land tijdelijk zwakker wordt wanneer het geconfronteerd wordt met interne problemen, zijn er ook grote gevaren van destabilisatie. Waar destabilisatie is, kunnen onvoorziene processen in gang worden gezet.”
Daags voor de dramatische ontwikkelingen had het hoofd van de Oekraïense katholieke Kerk, aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, in een tv-interview nog gezegd dat zijn land bereid is om “een dialoog aan te gaan, aan tafel te gaan zitten en samen over de toekomst na te denken”. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat Rusland eerst “zijn perceptie van het Oekraïense volk moet veranderen” en zijn bestaansrecht moet accepteren.