<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oostenrijkse Kerk op de bres voor mensen met Down

KN Redactie 21 maart 2017
image
Foto: Aleteia.org

De Oostenrijkse bisschoppen hebben opgeroepen tot meer waardering en hulp voor mensen met het syndroom van Down.

Aanleiding is de werelddag voor mensen met Down die op 21 maart wordt gevierd. De katholieke bisschoppen waarschuwen voor een verwerpelijke “latente eugenetische grondhouding” in de samenleving.

Verrijking voor samenleving

In hun verklaring wijzen ze naar de Special Olympics die momenteel in Oostenrijk worden gehouden. Die laten zien hoeveel levensvreugde en teamgeest mensen met Down kunnen hebben en tot welke sportieve prestaties zij in staat zijn.
Deze mensen vormen een “verrijking voor iedere gemeenschap en samenleving”, omdat ieder leven waardevol en ieder mens een geschenk is, citeren de bisschoppen paus Franciscus.

Geen stoorzender

Zij hekelen dat bij zwangerschap steeds vaker naar Trisomie 21 wordt “gespeurd”, “vaak met subtiele druk op de vrouw”. “Beperking wordt daarbij als stoorzender voor een geslaagd menselijk leven verworpen en tegelijkertijd wordt het schijnbare ideaal van een ‘genetisch onopvallend kind’ gesterkt. Deze ontwikkeling wordt bevorderd door de voortplantingstechniek en haar “handel met de hoop van mensen”.

Verbod op positieve film

Ook de houding van de media ten opzichte van mensen met Down is dubbel, menen de bisschoppen. Zij verwijzen naar het verbod afgelopen november op de uitzending van een onderscheiden film die een positief beeld geeft van mensen met Down. De uitzending werd verboden omdat die vrouwen bij hun beslissing over abortus zou kunnen ‘storen’.

Verheugend teken

Dat een vrouw met Down onlangs op televisiezender France 2 het weerbericht mocht presenteren noemen de bisschoppen een “verheugend teken” dat echter niet “de nasmaak van een beklemmende grondhouding kan wegpoetsen”.

Ware menselijkheid

De bisschoppen vragen om meer openheid, steun en waardering voor mensen met Down. Ouders en kinderen hebben behoefte aan het slechten van bureaucratische, sociale en financiële hindernissen. De manier waarop een samenleving omgaat met mensen met beperkingen, ziekte of ouderdomsgebreken toont de mate waarin zij werkelijk menselijk is, aldus de verklaring. (KN/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.