<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Opheffing Brusselse Fraterniteit: gelovigen stappen naar Rome

KN Redactie 7 oktober 2016
image
De twee parochianen met het dossier in Rome. Ze spraken met een secretaris van de Congregatie voor de Clerus en mgr. Becciu van het staatssecretariaat. (Foto: paroissiensdesaintecatherine.wordpress.com)

Twee parochianen van de Brusselse Katelijnekerk hebben in Rome een dossier aangeboden over het besluit van aartsbisschop Jozef De Kesel de Fraterniteit van de HH. Apostelen te ontbinden.

Dat meldt een website van parochianen van de Katelijnekerk, paroissiensdesaintecatherine.wordpress.com.

Getuigenissen, een petitie en bezwaarschriften

De twee waren van 11 tot 13 september in Rome. Daar spraken ze met de eerste secretaris van de Congregatie voor de Clerus en met mgr. Becciu van het Staatssecretariaat.

Het dossier bevatte onder meer getuigenissen van parochianen, een door 3400 mensen getekende petitie tegen het opheffen van de Fraterniteit en 320 kerkrechtelijke bezwaarschriften waarin wordt gevraagd de opheffing te herroepen.

Priesters blijven in gemeenschap leven

Het aartsbisdom Mechelen maakte eind september bekend dat vijf in het bisdom geïncardineerde priesters van de Fraterniteit in gemeenschap mogen blijven leven.

Ze ontvingen benoemingen als kapelaans in de hun vertrouwde Katelijne- en Sint-Jozefparochies, blijkt uit een verklaring van mgr. Jean Kockerols, hulpbisschop voor het vicariaat Brussel.

Eindverantwoordelijken voor beide parochies blijven vooralsnog echter de tot administratoren benoemde dekens van respectievelijk Brussel-centrum en Brussel-zuid.

Opgericht door mgr. Léonard

De Fraterniteit van de HH. Apostelen werd in 2013 opgericht door de toenmalige aartsbisschop André Léonard. De gemeenschap, die op het laatst bestond uit zes priesters, een transeunt diaken en twintig seminaristen, wist de haar toegewezen Katelijneparochie nieuw leven in blazen.

Petitie tegen opheffing

In juni maakte mgr. De Kesel bekend de Fraterniteit op te heffen. Bezorgde parochianen en sympathisanten lanceerden niet lang daarna een online petitie waarin ze de aartsbisschop vroegen zijn besluit terug te draaien.

Deze bleef tot nu toe echter bij zijn beslissing, die volgens hem een kwestie van solidariteit is: de Fraterniteit telt veel seminaristen uit streken met een priestertekort, waaronder een aantal Franse bisdommen.

Bemoedigd en gesteund door initiatief

Een van de leden van de Fraterniteit laat KN weten dat zij zich bemoedigd en gesteund voelen door het initiatief van de parochianen. Hij verwacht dat het vrucht zal dragen, hoewel hij er niet van uitgaat dat het besluit van het aartsbisdom snel teruggedraaid zal worden.

Dat de priesters in gemeenschap mogen blijven leven is, zegt hij, “positief en een basis van vertrouwen, maar vooral dat ze ons het begonnen werk in de Sint-Katelijnekerk laten voortzetten”. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.