fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Een grote zegen’: katholieken Bethlehem krijgen reliek van Jezus’ kribbe

KN Redactie 2 december 2019
image
Pater Rami Asakrieh is blij met het geschenk van de paus. Hij toont in zijn kerk in Bethlehem de reliekhouder met daarin het stukje hout dat afkomstig is uit de voederbak waarin de pasgeboren Jezus werd gelegd. Foto: CNS Photo - Debbie Hill

Paus Franciscus heeft de katholieken in het Heilig Land een bijzondere reliek geschonken: een klein stukje hout van de kribbe waarin het Kind Jezus werd gelegd. Die bevindt zich al sinds de zevende eeuw in Rome.

De voederbak wordt als de Heilige Kribbe vereerd in een kapel onder het hoofdaltaar van de basiliek van Santa Maria Maggiore. Op 22 november haalden experts van de Vaticaanse Musea het stukje hout uit de reliek.

Geschenk voor de franciscanen

De paus schonk de reliek aan de franciscanen van het Heilig Land. Zij beren de belangrijkste kerken en heiligdommen die te maken hebben met de geboorte, het leven, de dood en de verrijzenis van Jezus.

De reliek kwam op 29 november in Jeruzalem aan. Daar vierde de nuntius voor Israël en Cyprus een Mis. Aansluitend werd de reliek vereerd, en droegen de franciscanen haar in processie naar de kerk van de Verlosser.

“Moge de terugkeer naar Bethlehem van dit stukje heilig hout in ons het diepe verlangen opwekken om dragers van God te zijn”
- Aartsbisschop Leopoldo Girelli

“Moge de terugkeer naar Bethlehem van dit stukje heilig hout in ons het diepe verlangen opwekken om dragers van God te zijn. Nu zijn onze harten een voederbak: de heilige kribbe van God die mens werd”, aldus nuntius Leopoldo Girelli.

Bestemming: Bethlehem

Op 30 november kwam de reliek op zijn bestemming in Bethlehem aan. Franciscaan Rami Asakrieh van de Sint-Catharinakerk in de stad op de Westelijke Jordaanoever, sprak van “een grote zegen”.

“Dit betekent meer zegeningen voor deze plaats. Je kunt je de grote vreugde om deze zegen niet voorstellen.”

‘Een hernieuwd vuur van geloof’

De aartspriester van de Santa Maria Maggiore, kardinaal Rylko, schreef dat de paus “dit geschenk vergezeld met zijn zegen en met de vurige wens dat de verering van deze illustere reliek” vele harten kan openen “om met een hernieuwd vuur van geloof en liefde het mysterie te ontvangen dat de loop van de geschiedenis veranderde”.

‘Het geloof in Jezus weer aanwakkeren’

De franciscaanse custos van het Heilig Land, pater Francesco Patton, zei dat de reliek gebruikt zal worden om “het geloof in Jezus weer aan te wakkeren onder de verschillende christelijke gemeenschappen van het Heilig Land”.