<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een ‘kerkelijke’ uitvaart voor je hond of kat? Het kan in Duitslands eerste ‘dierenkerk’

Ludger Möllers - KNA 22 november 2023
image
Foto: Richard Brutyo - Unsplash

Voor veel mensen zijn huisdieren gezinsleden. Als ze sterven, willen familieleden op een waardige manier afscheid van ze nemen. Binnenkort kunnen ze dat doen in de eerste uitvaartkerk voor huisdieren in Duitsland.

De dood kwam plotseling en onverwacht: Atlas, een zeven jaar oude politiehond, werd op een ochtend niet meer wakker. Hij had de dag ervoor dienst gehad en met succes de strijd aangegaan met drugsdealers.

“We organiseren ook begrafenisdiensten voor deze gevallen”, zegt Ellen Weinmann. De begeleider van de politiehond, zijn familie en collega’s wilden de hond immers eer bewijzen in een respectvolle ceremonie.

Voormalig kerkgebouw

Weinmann is al enkele jaren begrafenisondernemer. Binnenkort kan ze de rouwenden uitnodigen in een ruimte die groot en waardig genoeg is voor een afscheidsceremonie: de voormalige kerk van een protestantse methodistengemeenschap in de Zuidwest-Duitse regio Zwaben. De eerste begrafeniskerk voor huisdieren in Duitsland wordt begin december geopend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vorig jaar leefden er zo’n 34,4 miljoen huisdieren in Duitse huishoudens, waarvan bijna de helft katten waren, op de voet gevolgd door honden. Volgens de vereniging van huisdierenbegrafenisondernemers sterven er elk jaar ongeveer 1,5 miljoen dieren. Ongeveer de helft daarvan wordt begraven op privéterrein.

Speciale rol

De katholieke priester en zoöloog Rainer Hagencord heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen mens en dier. Hij leidt het Instituut voor Theologische Zoölogie in Münster en gelooft dat dieren zo’n speciale rol hebben dat ze na hun dood niet zomaar mogen worden weggegooid.

Begrafenisondernemers voor huisdieren zorgen voor kaarsen, bloemen, gedichten en bieden een forum voor dierbare herinneringen. Ze bieden ook andere diensten, aldus Weinmann. “Zoals advies over waar het dode dier te begraven: in de tuin of op een dierenbegraafplaats?” Als de eigenaar voor crematie kiest, wordt het dier naar een dierencrematorium gebracht. De as kan worden teruggebracht in een urn die bijna overal begraven kan worden.

Kerkelijk verzet

De christelijke kerken zien nog steeds af van het aanbieden van religieuze dierenbegrafenissen. Toen een Duitse dominee in 2011 voorstelde om christelijke begrafenissen voor huisdieren aan te bieden, stuitte hij op verzet van zowel katholieke als protestantse zijde.

Dieren hebben een waardigheid en de Kerk moet pastorale zorg bieden aan de rouwende eigenaren, zo legde het persbureau van het bisdom Limburg uit. Maar hun overlijden rechtvaardigt geen christelijke begrafenisceremonies omdat die zich richten op de menselijke persoon. Dieren zijn in die zin geen personen “omdat ze niet op een zelfbepaalde en vrije manier kunnen handelen en beslissen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.