<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

‘Uit christelijke naastenliefde’ begraven priesters de slachtoffers van de Dariénjungle

Eduardo Berdejo, CNA 8 april 2024
image
Migranten in de jungle van Darién. Het onherbergzame grensgebied tussen Panama en Colombia vormt een levensgevaarlijk onderdeel van de route die migranten richting de VS afleggen. Foto: OSV News - Manuel Rueda, Global Sisters Report

De Dariénkloof tussen Colombia en Panama is een levensgevaarlijke jungle. Toch wagen jaarlijks honderdduizenden migranten de oversteek, op weg naar een beter leven in het noorden. Priesters en zusters ontfermen zich over de lichamen van de mensen die er omkomen.

De onherbergzame jungle van de Dariénkloof, op het grensgebied tussen Panama en Colombia, is al jaren een onvermijdelijke route voor honderdduizenden migranten die de Verenigde Staten willen bereiken. Volgens Colombiaanse cijfers staken in 2023 meer dan 520.000 mensen de kloof over, waarvan 406.905 volwassenen en 113.180 minderjarigen.

Verdrinking en infecties

De regio vormt een gat van zo’n honderd kilometer in het wegennetwerk van Noord- en Zuid-Amerika. Het onbegaanbare terrein en ecologische bezwaren maken een weg door het gebied aanleggen vrijwel onmogelijk.

image
Een franciscanes in gesprek met migranten. De Kerk probeert migranten "in het leven en in de dood" te helpen. Foto: OSV News - Manuel Rueda, GSR

Niet iedereen heeft het geluk om de jungle heelhuids te doorkruisen. Exacte cijfers zijn er niet, maar onderweg sterven regelmatig mensen, bijvoorbeeld door verdrinking, infecties of zelfs omdat ze zich uit wanhoop van het leven beroven. Omdat de lichamen vaak in vergevorderde staat van ontbinding worden teruggevonden, is de doodsoorzaak vaak onbekend.

Fatsoenlijke begrafenis

De Panamese Kerk is in augustus 2023 begonnen met een project dat deze migranten een fatsoenlijke begrafenis biedt. Binnen het project zorgen priesters en zusters voor de uitvaarten van deze mensen.

Dankzij de donatie van kerkhofnissen door het Rode Kruis hebben inmiddels 46 migranten een eigen plek gekregen op de gemeentelijke begraafplaats Real de Santa María, in plaats van een gemeenschappelijk graf, zoals voorheen gebeurde.

Bidden voor eeuwige rust

“We doen dit vanuit een brandend verlangen om deze broeders te helpen uit christelijke naastenliefde”, vertelt priester Claudio Guerrero. Hij vindt het nodig om migranten “niet alleen in het leven te helpen, maar zelfs in de dood”.

image
Het graf van een negentienjarige Haïtiaanse migrant. Foto: OSV News - CNS file, Manuel Rueda

Guerrero vraagt gelovigen om te bidden “voor de eeuwige rust van onze migrantenbroeders” en dat de migratiestroom zal afnemen, want het is confronterend “om te zien hoeveel broeders daar in de jungle van Darién omkomen”.

‘Stem verheffen’

De bisschoppen van Colombia, Panama en Costa Rica kwamen tussen 19 en 22 maart samen in Panama-Stad om de migratiecrisis in de Dariénkloof te bespreken. De bijeenkomst was een initiatief van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling.

In de gezamenlijke verklaring die daar is opgesteld, roepen de prelaten mensen op om “hun stem te verheffen als erkenning van een groeiende humanitaire crisis” in de regio, aangezien de Dariénkloof het toneel is geworden van onmenselijke daden van criminele bendes tegen migranten.

“Het aantal mensen dat omkomt is niet te tellen, omdat veel van de lichamen van de overledenen niet geborgen worden”, aldus de bisschoppen. Ook vragen zij de inwoners en regeringen van Latijns-Amerikaanse landen om “hun ogen en hart niet te sluiten voor het lijden van onze migrantenbroeders en -zusters”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.