fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Moeder Spaanse bondsvoorzitter Rubiales gaat in hongerstaking in een kerk

Francesco Paloni 29 augustus 2023
image
Sympathisanten van de omstreden Spaanse voetbalbondsvoorzitter Luis Rubiales verzamelen zich voor de parochiekerk van Motril, waar de moeder van de beklaagde in hongerstaking is gegaan. Op het bord van deze demonstrant staat: 'Jenni, waarom vertel je de waarheid niet?' Net als de moeder van Rubiales menen de demonstranten dat de omstreden kus werd gegeven met instemming van voetbalster Jenni Hermoso. Foto: ANP - Jorge Guerrero, AFP

De moeder van de voorzitter van de Spaanse voetbalbond Luis Rubiales heeft zich opgesloten in een parochiekerk van het aartsbisdom Granada. De vrouw is een hongerstaking begonnen om te protesteren tegen de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen haar zoon, die een speelster op de mond had gekust. 

De moeder van Rubiales, Ángeles Béjar, heeft zich sinds maandagochtend in een kerk in de Zuid-Spaanse stad Motril opgesloten om te protesteren tegen de “onmenselijke en bloedige jacht” tegen haar zoon, meldt het Spaanse persbureau EFE.

Toestemming

Béjar stelt dat het niet mogelijk is om te spreken van ontoelaatbaar gedrag “omdat er aan beide kanten toestemming was, zoals blijkt uit de beelden”.

Rubiales verkeert sinds 20 augustus in het middelpunt van een internationale controverse nadat hij Jenni Hermoso, een van de speelsters van de Spaanse nationale ploeg die de Wereldbeker won, op de mond kuste. Dit gebeurde tijdens de prijsuitreiking van het WK Vrouwenvoetbal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Schorsing

Ondanks de roep om zijn afdeden in de nasleep van het incident, gaf de bondsvoorzitter aan niet op te willen stappen, omdat het om een “euforische kus” zou gaan, die gegeven zou zijn met “wederzijdse toestemming”. Speelster Hermoso bestrijdt deze bewering.

Afgelopen zaterdag maakte de Wereldvoetbalbond FIFA bekend Rubiales tijdelijk te schorsen. Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld en de sportvrouw aangespoord om een klacht in te dienen.

Voor onbepaalde tijd

Béjar is van plan om haar actie “voor onbepaalde tijd voort te zetten totdat gerechtigheid geschiedt”. Een nicht van Rubiales, Vanessa Ruiz, zei namens de familie dat de vrouw “een zeer religieus persoon is die in hongerstaking is gegaan en de kerk niet wil verlaten” en dat alle familieleden “veel lijden”.

Verschillende Spaanse politici hebben de afgelopen dagen het ontslag van Rubiales geëist.