fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Verkeerde’ Vaticaanse vlag verspreidt zich wereldwijd door Wikipedia

Jonah McKeown - CNA 11 april 2023
image
Ter voorbereiding op het bezoek van de paus aan Irak in maart 2021 hangt een man de Vaticaanse vlag met een verkeerde afbeelding op. De schijf onderaan de tiara is rood in plaats van wit. Waarschijnlijk zijn over de hele wereld verkeerde afbeeldingen van de vlag verspreid omdat op Wikipedia de afbeelding van 2017 tot 2022 verkeerd was weergegeven. Foto: CNS - Alaa Al-Marjani, Reuters

De Vaticaanse vlag stond vijf jaar lang verkeerd afgebeeld op Wikipedia. Van 2017 tot 2022 werd de vlag met een rode in plaats van een witte schijf aan de onderkant van de pauselijke tiara weergegeven. Verkeerde Vaticaanse vlaggen zijn daardoor overal ter wereld verspreid geraakt.

Een anonieme Wikipedia-redacteur deed de correcties in 2017. Pas in 2022 is de afbeelding op Wikipedia weer teruggezet naar de juiste, maar de schade was al aangericht: tal van media en  bedrijven namen deze verkeerde weergave over. Zo zijn er vlaggen met de verkeerde afbeelding verkocht en verkeerde emoji’s op onder andere Facebook en Twitter verspreid.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Deze opmerkelijke zaak kwam vorige maand aan het licht toen een gebruiker op het online platform Reddit er een bericht over plaatste.

Rode en witte schijf

De anonieme Wikipedia-redacteur die het uiterlijk van de vlag veranderde, merkte destijds op dat het officiële wapen van het Vaticaan het rood aan de onderkant van de tiara bevat. Hier heeft de persoon in kwestie gelijk in. Toch moet het wapen op de vlag volgens de Vaticaanse ontwerpspecificaties worden weergegeven met een witte schijf aan de onderkant van de tiara.

image
Dit meisje dat in november 2022 op de paus in Bahrein wacht, heeft wel de juiste vlag: een witte schijf onderaan de pauselijke tiara. Foto: CNS - Hamad I Mohammed, Reuters

De exacte ontwerpspecificaties van de Vaticaanse vlag zijn niet eenvoudig te vinden. Het Vaticaan heeft een – sterk verouderde – webpagina met een beschrijving en geschiedenis van de vlag. De afbeelding erbij laat een vierkante versie zien en is in lage resolutie.

Minder dan 100 jaar

De Vaticaanse vlag is minder dan honderd jaar oud, net als de huidige staat Vaticaanstad zelf. In de tijd daarvoor werden veel verschillende vlaggen gebruikt, maar het geel-witte kleurenschema was een gemeenschappelijk kenmerk.

https://www.kn.nl/donaties/

Het moderne ontwerp zou voor het eerst gebruikt zijn door de koopvaardijvloot van de Pauselijke Staten, de voorloper van het huidige Vaticaanstad. In 1929 werd dat ontwerp gekozen als de nieuwe vlag van het soevereine Vaticaanstad. De originele Vaticaanse vlag was eigenlijk vierkant, zoals de officiële versie vandaag is.