fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Oproep paus: ‘Wapenstilstand in Syrië, om tenminste kinderen te evacueren’

KN Redactie 12 oktober 2016
image
Paus Franciscus roept opnieuw op het geweld in Syrië te stoppen (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft tijdens zijn algemene audiëntie vandaag opnieuw, “met een gevoel van urgentie”, een oproep gedaan tot een staakt-het-vuren in Syrië.

De paus deed zijn oproep na zijn traditionele woensdagcatechese over de werken van barmhartigheid. Er waren vandaag meer dan 40.000 mensen aanwezig op het Sint Pietersplein om de paus te horen spreken.

Urgentie

“Ik wil mijn nabijheid onderstrepen en herhalen”, zei de paus, “bij alle slachtoffers van het onmenselijke conflict in Syrië.” Franciscus wilde opnieuw een oproep doen, vanwege “een gevoel van urgentie”.

De paus roept de verantwoordelijken op, “met al mijn macht”, om tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren te komen”. Franciscus wil dat die wapenstilstand ingesteld en gerespecteerd wordt voor tenminste de periode die nodig is voor “de evacuatie van burgers, vooral de kinderen, die nog steeds vastzitten in verschrikkelijke bombardementen”.

Herhaalde oproep

Al sinds zijn aantreden als paus vraagt Franciscus met regelmaat aandacht voor de situatie in Syrië. In september 2013 stelde hij zelfs een wereldwijde dag van vasten en gebed in voor het land. Voorafgaand aan alle onderhandelingen in Genève over een oplossing voor Syrië, roept hij op tot vrede.

In februari van dit jaar vroeg hij alle aanwezigen op het Sint Pietersplein na het angelusgebed op “tot Maria te bidden voor het geliefde Syrië”. Kinderen vroeg hij op 1 juni mee te doen aan een gebedsactie voor Syrië.

Vrede is mogelijk

In juli zei Franciscus in een video voor de campagne van Caritas Internationalis: “De vrede in Syrië is mogelijk!” In de video wijst hij ook op een aantal landen die “over vrede spreken”, maar tegelijkertijd het conflict in stand houden via de wapenhandel. (KN)