fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oud-jezuïetengeneraal Kolvenbach overleden

KN Redactie 27 november 2016
image
Pater Peter-Hans Kolvenbach SJ (Foto: wikimedia)

In zijn woonplaats Beiroet is zaterdag het vroegere hoofd van de jezuïeten, pater Peter-Hans Kolvenbach overleden

De op 30 november 1928 in Druten geboren Kolvenbach leidde 24 jaar de orde van de jezuïeten en doorbrak in 2008 de traditie deze taak tot aan de dood uit te voeren.
Nadat hij zijn taak vrijwillig had neergelegd trok hij zich terug in Libanon, waar hij lange tijd Oosterse talen en Oosterse Kerktheologie had gedoceerd.

Midden-Oostenexpert

Kolvenbach trad in bij de jezuïeten in Nijmegen en ging in 1958 naar Libanon om te studeren. In 1961 werd hij volgen de Armeens-katholieke ritus priester gewijd. Hij behaalde een doctoraat in de Armeense literatuur, was een professor in de linguïstiek aan de Katholieke Universiteit in Beiroet en was in 1974-1981 provinciale overste voor het Midden-Oosten. Voorafgaand aan zijn benoeming tot generaal van de orde bracht Kolvenbach twee jaar door aan het Orientaals Instituut in Rome.

Omstreden koers orde

Met de verrassende keuze voor de Nederlander in 1983 eindigde voor de jezuïeten, die worden beschouwd als een soort kerkelijke ‘elite’, een moeilijke periode van het conflicten met het Vaticaan. Binnenkerkelijk was de koers van de orde omstreden, onder meer ten aanzien van de bevrijdingstheologie in Latijns-Amerika en in de interreligieuze contacten met Aziatische religies en rituelen.

Rustiger vaarwater

Kolvenbach bracht de gemeenschap met zijn 87 provincies en 20.000 leden in rustiger vaarwater. Op de leeftijd van 79 jaar vroeg hij paus Benedictus XVI toestemming om af te treden hetgeen hem werd toegekend.
Een paar weken geleden is ook zijn opvolger, pater Adolfo Nicolas, afgetreden. Hij is opgevolgd door de Venezolaan Arturo Sosa. (KN/KNA)