<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Vaticaan luistert niet langer naar kardinaal Zen’

KN Redactie 10 november 2016
image
Kardinaal Zen op archiefbeeld uit 2006. Volgens AsiaNews is het Vaticaan gestopt met luisteren naar de kritische emeritus-bisschop van Hongkong. (Foto: AP)

Het Vaticaan heeft besloten niet langer te luisteren naar kardinaal Joseph Zen, de kritische emeritus-bisschop van Hongkong.

Dat schrijft de hoofdredacteur van AsiaNews, pater Bernardo Cervellera.

‘Kampioen van de godsdienstvrijheid’

Hij omschrijft Zen daarin als de “kampioen van de godsdienstvrijheid in China en ‘woordvoerder’ van de ondergrondse Kerk”. De voormalig bisschop van Hongkong (84) is een fel criticaster van het communistische regime van China.

Verhalen over mogelijke overeenkomst

Cervellera’s analyse komt kort nadat kardinaal Zen een interview gaf aan de Wall Street Journal. Hij ging in op de verhalen die de laatste tijd de ronde doen over een mogelijke overeenkomst tussen China en de Heilige Stoel.

Daarin zou onder meer een compromis zijn bereikt over het centrale twistpunt tussen beide partijen, de benoeming en wijding van bisschoppen.

‘Waarom zou je je overgeven?’

Bisschoppen die zonder toestemming van de Heilige Stoel worden gewijd, lopen een automatische excommunicatie op. Het Vaticaan zou onder de overeenkomst onder meer de excommunicatie van een aantal ongeoorloofd gewijde bisschoppen opheffen.

Zen noemde de vermeende deal “totaal onacceptabel”. Hij vreest dat de communistische overheid haar greep op de Kerk zal verstevigen.

Bovendien is zo’n overeenkomst volgens hem onnodig. “De ondergrondse Kerk evangeliseert erg goed” en “ook in de officiële Kerk zijn er zoveel goede mensen. Ze zijn niet bang. Waarom zou je je overgeven?”

‘Ondergrondse’ en ‘bovengrondse’ katholieken

De Chinese katholieken zijn verdeeld over een ‘ondergrondse’, Romegetrouwe Kerk en de ‘bovengrondse’, door de staat goedgekeurde en gecontroleerde Patriottische Vereniging.

Communistisch China beschouwt religie als een nationale zaak. Bij bijvoorbeeld het benoemen van  bisschoppen, een recht dat alleen de paus toekomt, spreekt het land al snel van ‘buitenlandse inmenging’ in binnenlandse aangelegenheden.

‘Eenzaam’, ‘verlaten’ en ‘vergeten’

Ondergrondse katholieken in heel China zeggen volgens AsiaNews-hoofdredacteur Cervellera regelmatig zich “eenzaam”, “verlaten” en “vergeten” te voelen.

Voor sommige katholieken is het een teken aan de wand dat de enige hooggeplaatste Chinese bisschop in Rome onlangs naar een bisdom in de Stille Oceaan werd gestuurd om daar orde op zaken te stellen, schrijft Cervellera. Dat wordt “gezien als een beweging weg van de Chinees-Vaticaanse onderhandelingstafel”.

Beste resultaten

Paus Franciscus heeft eerder zijn achting voor het Chinese volk uitgesproken en gezegd graag China te willen bezoeken. Hij zei echter ook dat de tijd moet worden genomen voor de onderhandelingen omdat zorgvuldigheid tot de beste resultaten leidt.

Teken

Reuters schreef daar in oktober al dat er een overeenkomst ophanden zou zijn. De voorspelling dat die eind oktober officieel zou worden aangekondigd, is echter niet uitgekomen. Zowel China als de Heilige Stoel reageerde nauwelijks op het bericht van Reuters. (AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.