De Pakistaanse regering heeft wel degelijk gebogen voor de eisen van de Taliban om de massademonstratie te beëindigen.
In tegenstelling tot beweringen van minister van binnenlandse zaken Chauhdry Nisar Ali Khan zou de regering zeven van de tien eisen van de demonstranten hebben ingewilligd, aldus CSW. Daaronder de eis dat er niet gemorreld zal worden aan de beruchte blasfemiewetten.
Op eerste Paasdag begonnen aanhangers van de Pakistaanse Taliban een sit in demonstratie in de veiligheidszone in Islamabad waar het parlement en belangrijke regeringsgebouwen zijn gevestigd. De demonstranten, die zich aanhangers noemden van Mumtaz Qadri, demonstreerden tegen diens terechtstelling eind februari wegens moord op gouverneur Talman Taseer in januari 2011.
Qadri, een van Taseers lijfwachten, vermoordde diens chef omdat hij de beruchte blasfemiewetten minstens wilde versoepelen. Taseer pleitte ook voor vrijlating van de in 2010 terdoodveroordeelde Asia Bibi.
De demonstranten eisten onmiddellijke uitvoering van alle opgelegde doodvonnissen. Hun eisen spitsten zich steeds meer toe op de executie van Asia Bibi, wier doodvonnis in hoger beroep werd bevestigd maar vorig jaar zomer door het Hooggerechtshof werd vernietigd. Asia Bibi zit nog steeds gevangen en staat zelfs binnen de gevangenis aan voortdurende bedreiging bloot.
Volgens bronnen van CSW zouden regeringsvertegenwoordigers de demonstranten hebben beloofd dat er niet aan de huidige blasfemiewetten zal worden getornd. Volgens de demonstranten zelf zou ook een spoedige terechtstelling van Asia Bibi in het vooruitzicht zijn gesteld.
Om die reden zouden de demonstranten, die op het hoogtepunt met 25.000 mensen waren, hun demonstratie voor het aflopen van een ultimatum hebben beëindigd. Volgens minister Khan zou dat zijn gebeurd vanwege het machtsvertoon door politie en leger en de aankondiging dat het terrein schoongeveegd zou worden.
Aan het begin van de demonstratie werd Pakistan opgeschrikt door een bloedige aanslag op christenen in Lahore, de hoofdstad van de provincie Punjab, waar Taseer gouverneur was. De aanslag, waarbij 74 doden vielen, is opgeëist door een met de Taliban gelieerde organisatie.
De spanningen in de hoofdstad Islamabad liepen daarna snel op en resulteerden in een media black out en het platleggen van de mobiele telefoonnetwerken. Ook werd het busverkeer in de stad tijdelijk stilgelegd.
In eerste instantie reageerden de autoriteiten nauwelijks op de demonstratie, hoewel die in de veiligheidszone plaatsvond. Pas toen de premier Nawaz Sharif om die reden zwaar werd bekritiseerd werden veiligheidstroepen samengetrokken en werd een ultimatum gesteld.
Volgens een bron van CSW is elke ingewilligde eis “onmiddellijk en op langere termijn fataal voor de diversiteit en pluraliteit van het land. Dergelijke eisen kunnen er zelfs toe leiden dat Pakistan een theocratie wordt.” (KN/CSW)