<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pakistaanse vrouwen massaal ontvoerd en ‘bekeerd’

KN Redactie 29 april 2016
image
(Foto: Uripakistan.org)

Jaarlijks worden in Pakistan meer dan duizend jonge vrouwen uit christelijke en andere niet-islamitische gemeenschappen ontvoerd en onder dwang tot de islam bekeerd.

Volgens de docent islamistiek aan de Romeinse Lateranenuniversiteit neemt het aantal gevallen toe “op een manier die nooit eerder is gezien”.

Concreet geval

Maandag berichtte de Vaticaanse missiepersdienst Fides over de ontvoering op 14 april van de 23-jarige Laveeza Bibi in de provincie Punjab. Zij werd door twee gewapende mannen overvallen en gedwongen met een van hen te trouwen en moslima te worden. Haar ouders werden bedreigd.
Toen haar vader aangifte wilde doen werd dit aanvankelijk door de politie geweigerd. Pas na tussenkomst van een advocaat en een geestelijke werd proces verbaal opgemaakt.

Topje van de ijsberg

“Alleen al in 2015 zijn 1200 van dergelijke gevallen geregistreerd”, aldus Shahid, die zegt dat dat slechts het topje van de ijsberg zou zijn.
Politiemensen worden vaak omgekocht om niet in te grijpen. “Bovendien kijken velen ook vanuit religieuze motieven de andere kant op: als het om een christin of een hindoe gaat kijkt de politie slechts toe.”

Uiterst kwetsbaar

Leden van religieuze minderheden zoals christenen en hindoes vormen het kwetsbaarste deel van de Pakistaanse bevolking. Dat geldt nog meer voor jonge vrouwen in deze gemeenschappen.
Alle hulp die in Pakistan wordt geboden zijn volgens Shahid druppels op een gloeiende plaat. “Het shariarecht voorziet zelfs in de Grondwet in sterke discriminatie, alleen maar omdat het slechts vrouwen zijn.”

Internationale aandacht

Christenen kunnen zich nauwelijks ergens met succes op beroepen. Alleen NGO’s bieden soms enige hoop wanneer deze erin slagen de situatie van christenen onder de internationale aandacht te brengen. (KN/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.