<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Patriarch: verklaring VS over genocide door IS komt ‘te laat’

KN Redactie 23 maart 2016
image
Patriarch Twal (rechts) met de maronitisch-katholieke patriarch Bechara Rai. Beide kerkleiders uit het Midden-Oosten hebben kritiek op de Amerikaanse verklaring over genocide door IS in het Midden-Oosten. (Foto: AP)

De Latijnse patriarch van Jeruzalem heeft kritiek geuit op de verklaring van de Amerikaanse regering dat er in het Midden-Oosten genocide op onder meer christenen wordt gepleegd.

“De verklaring komt te laat, als alles als is gebeurd”, zei aartsbisschop Foead Twal. “Iedereen is ofwel ontsnapt, ofwel dood.”

‘Te laat’

Volgens patriarch Twal reageerden Europa en de VS “te laat” op het bloedvergieten in het Midden-Oosten.

“Men moet zich de gevolgen van bepaalde militaire interventies herinneren”, voegde hij toe. “Als je vrede wilt, breng dan vrede naar de huizen van anderen, geen oorlog.”

‘Verschillende standaarden’

Gevraagd naar de claim dat het Westen Syrische rebellen financiert om een dictatuur omver te werpen, vroeg mgr. Twal zich af waarom het Syrische regime als repressiever wordt gezien dan dat van Saoedi-Arabië.

“Er worden verschillende standaarden aangenomen met betrekking tot mensenrechten als landen bondgenoten van het Westen zijn”, aldus mgr. Twal.

‘Geen magische oplossing’

Hoewel er volgens de patriarch “geen magische oplossing” is om de dreiging van IS te elimineren, vraagt de langetermijnzaak van vrede in de regio volgens hem om een einde aan de onrechtvaardigheid en indamming van de illegale wapenhandel.

‘Eigenbelang’

Ook andere christelijke leiders in de regio hebben kritiek geuit op de Amerikaanse verklaring.

Zo zei de Syrisch-katholieke aartsbisschop Jacques Behnan Hindo dat de verklaring van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voortkomt uit “eigenbelang”.

‘Medeplichtigheid’

Volgens de aartsbisschop “censureert” de verklaring van Kerry “alle medeplichtigheid en historische en politieke processen die hebben geleid tot het ontstaan van het jihadistische monster”.

Ook de maronitisch-katholieke patriarch Bechara Rai liet soortgelijke kritiek horen.

Genocide door IS op Yezidi’s, christenen en sjiieten

Kerry zei vorige week dat dat terreurgroep IS genocide heeft gepleegd op Yezidi’s, christenen en sjiitische moslims in Irak en Syrië.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.