<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus achter ‘verdachte’ kardinaal Maradiaga

KN Redactie 27 december 2017
image
Kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga (CNS-Photo/Tyler Orsburn)

Paus Franciscus heeft het opgenomen voor de in opspraak geraakte Hondurese kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga.

“Het spijt mij voor alle kwaad dat ze tegen u hebben begaan, maar maakt u zich geen zorgen”, aldus de paus in een door het Vaticaan gepubliceerde boodschap aan de kardinaal, aartsbisschop van Tegucigalpa.

‘Aanval op de paus’

Eerder had de Hondurese prelaat op de aantijgingen gereageerd door te stellen dat die in werkelijkheid een “aanval op de Heilige Vader” vormen en afkomstig zijn van “degenen die niet willen dat de curie wordt hervormd”.
Volgens Maradiaga heeft de journalist die het artikel publiceerde over een Vaticaans onderzoek naar hem een gebrek aan “professionele ethiek” heeft en niet geloofwaardig is.

Reputatie van zorgvuldigheid

Die journalist is de zeer ervaren vaticanist Sandro Magister. Hij schreef kort voor de Kerst dat kardinaal de afgelopen jaren enorme sommen geld heeft ontvangen van een Hondurese universiteit. Magister mag een controversiële figuur zijn, hij heeft een gevestigde reputatie van zorgvuldigheid. Het Vaticaan heeft zelf bevestigd dat er onderzoek gaande is naar de financiële handel en wandel in de Hondurese Kerk, zij het niet specifiek naar kardinaal Maradiaga.

Grote bedragen

In 2015 ontving hij meer dan een half miljoen euro van de universiteit van Tegucigalpa, waarvan hij groot-kanselier is. Daarvoor ontvangt hij maandelijks een vergoeding van bijna 40.000 euro die naar zijn zeggen ten goede komt van het aartsbisdom en wordt onder meer besteed aan onderhoud, de priesteropleiding en armenzorg.

Misinvesteringen

Het onderzoek richt zich vooral op Maradia’s hulpbisschop en vertrouweling in Tegucigalpa, Juan José Pineda. Die zou niet alleen door misinvesteringen in Londense financiële instellingen ruim een miljoen euro hebben verspeeld, maar er zou ook sprake zijn van verduistering.

Onderzoek

De paus heeft onderzoek laten instellen naar de gang van zaken. Volgens de National Catholic Register klopt het dat er grote bedragen omgaan in het aartsbisdom, maar dat zou vanwege de omvang ervan op het oog normaal zijn. (KN/CWN/NCR)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.