<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Bekijk de wereld niet alleen vanaf je balkon of op tv’

KN Redactie 21 augustus 2017
image
De Italiaanse premier Paolo Gentiloni spreekt op de openingsdag van de Meeting in Rimini. (Foto: AP)

Paus Franciscus spoort gelovigen aan om de christelijke wortels opnieuw te herontdekken en daarmee de wereld in te gaan. “Het is ons niet gegeven om de wereld vanaf ons balkon te bekijken, noch kunnen we lekker op de bank blijven zitten om de wereld te bekijken die op tv aan ons voorbij trekt.”

Dat laat de paus weten in een boodschap aan de organisatie van de Meeting in Rimini. De conferentie in de Italiaanse badplaats wordt jaarlijks georganiseerd door de katholieke lekenbeweging Comunione e Liberazione (CL). Dit jaar vindt de Meeting plaats van 20 t/m 27 augustus.

Kortetermijngeheugen

In de boodschap, die is ondertekend door Vaticaans staatssecretaris kardinaal Parolin, spoort de paus mensen aan om steeds opnieuw hun christelijke wortels te herontdekken om met vertrouwen naar de toekomst te kunnen blijven kijken.

De huidige samenlevingen hebben namelijk last van een kortetermijngeheugen, zo staat in de brief. Het verleden wordt tegenwoordig steeds meer als een last beschouwd, “maar dat heeft ernstige consequenties”, luidt de waarschuwing. “Denk aan de opvoeding: hoe kunnen wij de hoop hebben nieuwe generaties op te voeden zonder herinneringen?”

Een naar buiten tredende Kerk

Als christenen kijken wij niet nostalgisch terug naar het verleden, maar juist vol vertrouwen vooruit, aldus de boodschap van de paus. “We leven in een goede tijd voor een naar buiten tredende Kerk, een Kerk die rijk is aan geschiedenis, voortgedreven door de wind van de Geest om de mens te ontmoeten die op zoek is naar een reden om te leven.”

‘Geestelijke alzheimer’

De paus waarschuwt in de brief opnieuw voor ‘geestelijke alzheimer’ bij gelovigen. “Het vergeten van de geschiedenis van onze persoonlijke relatie met God, die eerste Liefde die ons heeft veroverd tot op het punt dat Hij ons tot de zijnen heeft gemaakt.” In zijn kersttoespraak tot de curiekardinalen in 2014 maande Franciscus ook al om niet te vervallen in deze ‘ziekte’ en te denken dat je als gelovige geen verlossing meer nodig hebt.

Als we namelijk de ontmoeting met God vergeten, gaat de boodschap verder, zijn we nergens meer zeker van. “Dan vallen we ten prooi aan de grillen en de verlangens van het moment, slaven van de ‘oneindige leugens’ die ons de wereld beloven, maar ons teleurgesteld en triest achterlaten, gekweld zoekend naar iets om de leegte van ons hart mee te vullen.”

Een kostbare schat

Hoe kunnen we aan deze ‘geestelijke alzheimer’ ontkomen? Er is maar één weg: “Het actueel maken van het begin, de ‘eerste Liefde’ die geen abstract ding of gedachte is, maar een Persoon.” De herinnering aan dit begin geeft ons wat nodig is om de steeds nieuwe uitdagingen van het leven aan te gaan.

We moeten onze geschiedenis, “de veelheid aan getuigenissen die al tweeduizend jaar lang de boodschap van de komst van God-met-ons verkondigen”, niet vergeten. “Het is een kostbare schat die we elke dag opnieuw moeten herontdekken, als we willen dat die de onze wordt.”

De vreugde van het Evangelie overdragen

Elke generatie, zo gaat de boodschap verder, wordt door de Kerk opgeroepen om zich het eigen erfgoed weer eigen te maken. En paus Franciscus roept op om “ons niet bang laten maken door de moeilijkheden en het lijden die deel uitmaken van de reis.”

“Het is ons niet gegeven om de wereld vanaf ons balkon te bekijken, noch kunnen we lekker op de bank blijven zitten om de wereld te bekijken die op tv aan ons voorbij trekt.” Alleen door het ware, het mooie en het goede eigen te maken dat aan ons is nagelaten, kunnen we de veranderende wereld waarin we ons bevinden als een kans blijven zien. “Als een mogelijkheid om op overtuigende wijze de vreugde van het Evangelie op de mensen over te dragen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.