<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Christendom is geen binnendoorweggetje’

KN Redactie 11 maart 2018
image
(Foto: AP)

“Het christendom biedt geen gemakkelijke troost, het is geen binnendoorweggetje, maar vraagt om geloof en een gezond moreel leven dat het kwaad, egoïsme en corruptie afwijst.” Dit zei paus Franciscus vandaag bij het angelusgebed.

 

Een gelovig en moreel leven “geeft ons de ware en grote hoop in God de Vader, die rijk is aan barmhartigheid, die ons zijn enige Zoon heeft gegeven en ons zo zijn immense liefde heeft onthuld”, aldus de paus.

Sprekend tot de pelgrims op het Sint-Pietersplein reflecteerde Franciscus op het zondagsevangelie, waarin Jezus spreekt met Nicodemus. De paus legde uit wat er gebeurt met wie in de waarheid gelooft en wandelt, en wat er gebeurt met wie dat niet doet.

God blijft niet afzijdig

Jezus’ bevestiging dat God zijn Zoon niet zond om de wereld te veroordelen, maar om haar door Hem te redden vat de kern van de christelijke boodschap samen, sprak paus Franciscus.

Deze boodschap is dat “zelfs als de situatie wanhopig lijkt, God ingrijpt en de mens verlossing en vreugde aanbiedt”. God blijft niet afzijdig maar “treedt binnen in de geschiedenis van de mensheid om haar met zijn genade te bewegen en om haar te redden”.

Christenen zijn, vervolgde de paus, geroepen om naar deze aankondiging te luisteren en de verleiding te weerstaan om al te zeker van zichzelf te zijn, zonder God te werk te willen gaan en “bevrijd” te willen zijn van Hem en zijn Woord.

‘Gevaarlijke binnendoorweggetjes’

“Als we de moed vinden onszelf te zien voor wat we zijn, dan beseffen we dat we mensen zijn die geroepen zijn om om te gaan met onze breekbaarheid en onze beperkingen”, merkte Franciscus op. Hij voegde toe dat aan deze beperkingen denken, mensen er soms toe kan brengen angstig te zijn voor de toekomst, of bang voor ziekte en dood.

Dit is volgens hem de reden dat veel mensen naar “een uitweg” zoeken en zich keren naar “gevaarlijke binnendoorweggetjes zoals de tunnel van drugs, bijgeloven of verwoestende magische rituelen”.

Het christendom echter biedt een andere weg. Hoewel het niet gemakkelijk is, leidt het naar hoop, zei de paus. Hij wees op het beeld van Jezus aan het kruis en noemde dat de “grootste manifestatie van Gods liefde”.

‘God neemt ons bij de hand’

“Het is goed om onze beperkingen te kennen”, niet om ontmoedigd te raken, “maar om ze aan God aan te bieden, en Hij helpt ons op het pad van het dagelijks leven. Hij neemt ons bij de hand, maar Hij laat ons nooit alleen, nooit. Daarom hebben we vreugde.”

Als, zo zei de paus, de christenen zich wortelen in de bevestiging dat Jezus niet kwam om de wereld te veroordelen maar om haar te redden, dan “is ons vertrouwen onwankelbaar”. (CNA)