fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘Evangelisatie gaat altijd gepaard met moeilijkheden’

KN Redactie 25 juni 2017
image
Paus Franciscus tijdens het angelusgebed (Foto: AP)

Ook op plekken waar geen openlijke vervolging plaatsvindt, hebben christenen het moeilijk om van hun geloof te getuigen, beaamde de paus zondag. “De Heer stuurt ons als schildwachten te midden van mensen die niet uit hun wereldse winterslaap gehaald willen worden.”

Als christen van je geloof getuigen en erop uitgaan om de boodschap van het Evangelie te verkondigen, is niet bepaald “de toerist uithangen”. Dat zei paus Franciscus zondagmiddag tijdens het angelusgebed.

Beangstigend

Franciscus ging in op het Evangelie van de dag (Mt. 10,26-33) waarin Jezus zijn leerlingen erop uitstuurt om te evangeliseren en hen voorbereidt op de moeilijkheden en vervolging die ze dan zullen tegenkomen. “Jullie zullen vervolgd worden.”

Dat Hij zijn leerlingen erop uitstuurt wil niet zeggen dat succes gegarandeerd is, benadrukte de paus. De leerlingen moeten rekening houden met afwijzing, met vervolging. “Dat is enigszins beangstigend, maar het is de waarheid”, aldus Franciscus.

Weerstand

Zij moeten worden als Christus, “die vervolgd werd door de mensen, bekend was met afwijzing, eenzaamheid en de dood aan het kruis.” Er bestaat immers geen christelijke missie die gemakkelijk en rustig is, benadrukte de paus. “Moeilijkheden en beproevingen zijn onderdeel van de evangelisatie, en wij zijn geroepen om daarin een kans te zien de oprechtheid van ons geloof en van onze relatie met Jezus te toetsen.”

De weerstand die we tegenkomen bij het verspreiden van Gods woord, zei de paus, moeten we zien als een kans om steeds meer missionair te worden en te groeien in ons vertrouwen op God, onze Vader die zijn kinderen nooit alleen laat in het oog van de storm.”

“Wij worden niet vergeten, maar we worden altijd ondersteund door de aandachtige zorg van de Vader.”

Vervolgde christenen

Dit is niet iets van weleer. Ook vandaag de dag is er nog altijd volop sprake van christenvervolging, aldus de paus. Hij vroeg de gelovigen te bidden voor de vervolgde christenen overal ter wereld. “En laten we God loven, omdat zij, ondanks alles, moedig en trouw van hun geloof getuigen.”

Hun voorbeeld helpt ook ons in de rest van de wereld om van Christus te getuigen, zei de paus. Juist in situaties waar alles op het oog rustig is. “Ook het ontbreken van vijandigheid en beproevingen kan in zichzelf namelijk een soort proef zijn”, stelde hij.

Winterslaap

Juist op die plekken stuurt de Heer ons “als schildwachten te midden van mensen die niet uit de wereldse winterslaap gehaald willen worden, die voorbij gaan aan de woorden van Waarheid van het Evangelie en hun eigen vluchtige waarheden willen creëren”.

“En als wij in dit soort situaties leven of ernaar toe gaan om de woorden van het Evangelie verkondigen, ergeren we mensen en worden we met afkeer bekeken”, beaamde de paus.

'Wees niet bang!'

Maar te midden van al deze moeilijkheden, benadrukte de paus, blijft de Heer ons zeggen: “Wees niet bang!”. Als wij gebukt gaan onder een beproeving, vervolgd worden of lijden onder iets, laten we dan in ons hart luisteren naar de stem van Jezus, zei de paus. Hij zegt: “Wees niet bang, ga door!”

Wees dus niet bang, benadrukte de paus, “voor wie jullie bespot, slecht behandelt, en wees niet bang voor wie jullie negeert, of voor wie jullie ‘recht in je gezicht’ eert, maar ‘achter je rug om’ het Evangelie bestrijdt”.

En weet: “Jezus laat ons niet alleen, want wij zijn kostbaar voor Hem.” (KN)