fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus herdenkt zuster die hem het leven redde

KN Redactie 7 maart 2018
image
"Tederheid is de sleutel om de zieke te begrijpen", aldus paus Franciscus

“Met jullie toestemming zou ik een eerbetoon willen brengen aan een verpleegster die mijn leven redde.” Dat zei paus Franciscus over zuster Cornelia Caraglio, die hem verpleegde toen hij op 20-jarige leeftijd dreigde te overlijden.

De paus sprak erover tijdens een audiëntie afgelopen zaterdag met de leden van een organisatie van verpleegkundigen en zorgprofessionals. Aan het einde van zijn toespraak verwees hij naar de zuster die hem in het ziekenhuis verpleegde toen een deel van zijn long werd weggenomen als gevolg van een ernstige longontsteking. De destijds 20-jarige Jorge Mario Bergoglio balanceerde daarbij op het randje van leven en dood. Het moedige optreden van zuster Caraglio redde zijn leven, vertelde hij.

Uitgezonden als verpleegster

“Ze was een verpleegzuster”, legde de zichtbaar geëmotioneerde paus uit tijdens de audiëntie. “Een Italiaanse Dominicanes, die naar Griekenland als lerares was uitgezonden. Ze was erg geleerd”. Zuster Caraglio werkte jarenlang als verpleegster en werd uitgezonden naar Argentinië waar ze de ernstig zieke Jorge Mario Bergoglio verpleegde.

“Toen ik op het punt stond te overlijden, was zij degene die tegen de artsen –zelfs ruziënd- zei: ‘Nee, dit werkt niet, we moeten hem meer (medicatie) geven’”, vertelde Franciscus. “Dankzij haar optreden overleefde ik. Ik ben haar enorm dankbaar. En ik zou haar hier bij naam willen noemen: Zuster Cornelia Caraglio. Een fantastische vrouw, die zo moedig was dat ze zelfs met artsen in discussie ging.” De paus omschreef de zuster als “nederig, maar vastberaden in wat zij deed.”

Inzet zorgprofessionals

De paus prees tijdens de audiëntie het optreden van verpleegkundigen en professionals die in de zorg werken. “Vele levens worden dankzij jullie gered. Jullie staan de hele dag aan de zijde van de zieke, jullie zien wat er in de zieke omgaat. Dank jullie wel voor dit alles!” Tijdens zijn toespraak verzekerde Franciscus dat “tederheid de sleutel is om de zieke te begrijpen en ook een kostbaar medicijn voor genezing.” (KN/ACI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.