fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus in cijfers

KN Redactie 21 maart 2018
image
Foto: AP

Paus Franciscus heeft in de eerste vijf jaar van zijn pontificaat 22 internationale reizen gemaakt en ruim 249.000 kilometer afgelegd – zes keer de omtrek van de aarde. Ook heeft hij 880 mensen heilig verklaard, waaronder de ongeveer 800 Italiaanse martelaren die in de vijftiende eeuw door Ottomaanse soldaten vermoord werden.

Dit blijkt uit door het Vaticaan bekend gemaakte cijfers over Franciscus’ pontificaat. De cijfers beslaan de periode van zijn inauguratie (19 maart 2013) tot afgelopen maandag. Volgens de cijfers heeft de nu 81-jarige paus onder meer ook 61 nieuwe kardinalen gecreëerd, 219 algemene audiënties gegeven en 41 grote documenten gepubliceerd, waaronder twee encyclieken (Lumen Fidei en Laudato Si') en twee exhortaties (Evangelii Gaudium en Amoris Laetitia).

Wereldjongerendagen, synodes en Barmhartigheidsjaar

Naast zijn buitenlandse reizen (waaronder twee Wereldjongerendagen) legde Franciscus ook nog achttien pastorale bezoeken binnen Italië af en bezocht hij zestien parochies in zijn eigen bisdom, dat van Rome.

Hij kondigde twee speciale jaren af, een voor het Godgewijde leven en een buitengewoon Jaar van Barmhartigheid, en riep vier synodes bijeen: twee over huwelijk en gezin, de jongerensynode die in oktober van dit jaar plaatsvindt en de Amazonesynode die in 2019 wordt geopend.

Ook vestigde de paus enkele speciale dagen, waaronder de Werelddag van de Armen, en kondigde hij dagen van vasten en gebed af voor vrede in Syrië, Zuid-Soedan en Congo. (CNS)