fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus in de voetsporen van Padre Pio

KN Redactie 18 maart 2018
image
Foto: CNS

Paus Franciscus heeft zaterdag een eendaags bezoek gebracht aan de geboorteplaats van de Italiaanse heilige Padre Pio.

Aansluitend aan het pastoraal bezoek aan Pietrelcina waar de paus duizenden gelovigen ontmoette, reisde hij door naar San Giovanni Rotondo, waar het heiligdom van Padre Pio ligt. Daar sloot Franciscus het bezoek af met een Mis.

Apostel van de biechtstoel

De paus omschreef heilige Pio als “apostel van de biechtstoel” en prees de in 2002 heilig verklaarde kapucijn als “referentiepunt van gebed, kleinheid en wijsheid”. “Heilige Pio helpt ons vijftig jaar na zijn heengaan naar de hemel, omdat hij ons het gebed als erfenis heeft nagelaten”, zei Franciscus tijdens zijn homilie.

Hij herinnerde dat “Heilige Pio het kwaad bestreed tijdens zijn hele leven, hij bestreed het met wijsheid, zoals de Heer: met nederigheid, gehoorzaamheid, met het kruis, door het lijden op te offeren uit liefde”.

Urenlang biechten

Franciscus sprak over het sacrament van de biecht, waar Padre Pio een bijzondere liefde voor had. De kapucijn stond erom bekend om urenlang biecht te horen en had de bovennatuurlijke gave om gelovigen recht in de ziel te kijken. Zo zou hij verschillende keren biechtelingen hebben gemaand en zelfs hebben weggestuurd die kwade bedoelingen hadden, al voordat zij gebiecht hadden.

De paus noemde de gestigmatiseerde heilige een “apostel van de biechtstoel” die “ons vandaag uitnodigt tot de biecht: ‘Kom de Heer wacht op jou. Er is geen enkele ernstige reden die jou van Zijn barmhartigheid uit kan sluiten”.

Miljoenen pelgrims

De kapucijner pater Pio van Pietrelcina is een van de populairste heiligen in Italië en wordt vooral in het Zuiden van het land vereerd. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1999 zalig en in 2002 heilig. Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks zijn graf in San Giovanni di Rotondo. Zijn lichaam is permanent opgebaard. (KN)