fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus: wat goed is voor werknemers, is goed voor het bedrijf

KN Redactie 10 september 2018
image
Paus Franciscus. (Foto: CNS photo/Paul Haring)

De levensvatbaarheid van een bedrijf wordt niet bepaald door het najagen van winst, maar door een eerlijke behandeling van werknemers en een breed scala aan andere ethische en sociale factoren. 

Dat heeft paus Franciscus gezegd in een interview met Il Sole 24 Ore, de belangrijkste financiële krant van Italië. Het interview werd op 7 september gepubliceerd.

“Mensen zijn de belangrijkste hulpbron van ieder bedrijf dat aan het algemeen belang bijdraagt en aandacht besteedt aan de armen”, zei de paus in het interview.

Ook onderstreepte hij het gemeenschappelijke aspect van bedrijven, die families en mensen voorop stellen door “de verdeling van de geproduceerde winst, de integratie van bedrijven in een gemeenschap, sociale verantwoordelijkheid, pensioenregelingen voor medewerkers, gelijkwaardig loon voor mannen en vrouwen, balans tussen werk en vrije tijd, respect voor het milieu, erkennen dat mensen belangrijker zijn dan machines, het toekennen van een eerlijk salaris en het vermogen tot innovatie”.

Iedereen moet bijdragen aan de bevordering van het algemeen belang en een “nieuw humanisme” in de bedrijfswereld, dat de menselijke waardigheid respecteert “en niet alleen aan winst en productie denkt”, zei de paus.

“Louter winstbejag garandeert het voortbestaan van een bedrijf niet langer”, zei de paus in het interview. “Het bevorderen van menselijke waardigheid helpt zowel mensen als het bedrijf, omdat wat voor die twee belangrijk is, hand in hand gaat.” (CNS)