<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus wil synodale kerkleiding

KN Redactie 9 december 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus wil een synodale kerkleiding in plaats van een “piramidale waarin wat Petrus zegt wet is”.

Het interview werd gelijktijdig gepubliceerd in L’Osservatore Romano.

Harmonie en onderscheiding

De paus ziet een synodale Kerk voor zich, waar “Petrus nog altijd Petrus is, maar waarbij hij de kerkgemeenschappen begeleidt en helpt groeien, naar hen luistert en zelfs van hen leert. Hij brengt harmonie en onderscheiding aan in wat vanuit de basis van de Kerk komt en hij koppelt ook naar hen terug”, aldus Franciscus in het drie pagina’s lange interview.

Ontloken aan de basis

De Kerk wordt geboren uit vele gemeenschappen, ontluikt aan de basis, in de groep; wordt geboren uit het doopsel en vormt zich rond de bisschop die haar samenroept en versterkt. De bisschop is de opvolger van de apostelen. Dat is de Kerk.”

Gezinssynodes als voorbeeld

Als voorbeeld van een synodale Kerk noemde de paus de totstandkoming van de apostolische exhortatie Amoris laetitia op basis van de resultaten van de twee gezinssynodes uit 2014 en 2015. “Dat gebeurde zeer harmonisch”, aldus de paus, die het feit dat de synoderesultaten met twee derde meerderheid zijn goedgekeurd een “garantie” noemde.

‘Paus staat garant’

Ook de paus staat “garant voor de eenheid van de Kerk. Hij is er de waarborg voor.”
Het interview gaat niet in om de groeiende controverse rond zowel de beide gezinssynodes als de apostolische exhortatie Amoris laetitia.

Godsdienst en terreur

In het interview ontkent de paus dat er een verband zou bestaan tussen godsdienst en terreur. Hij verwijst daarbij weliswaar naar de bloedige aanslagen door moslimterroristen in Brussel en op Zaventem, maar zonder de islam te noemen.

‘Oorlog altijd slecht’

Volgens de paus kan “geen enkele godsdienst als dusdanig” oorlog aanmoedigen. “Want in dat geval zou die een God van vernietiging, een God van haat, verkondigen.”
“Oorlog is altijd slecht. Zo denken alle godsdiensten erover. En bijgevolg hebben terrorisme en oorlog niets met godsdienst te maken. Zulke geweldplegers vervormen hun godsdienst om hun daden te rechtvaardigen. Zo is het.”

‘Religieuze verdraaiingen’

Terreur en oorlog in naam van de godsdienst zijn “religieuze verdraaiingen”. “Besef wel dat alle godsdiensten fundamentalistische groeperingen kennen. Alle! Wij ook! En vanuit hun fundamentalisme richten ze vernietiging aan”, aldus de paus.

‘Verdeeldheid ook een soort oorlog’

Het gaat om “religieuze minderheden” die hun godsdienst “verengen en vervormen”. “En van daaruit maken ze ruzie, voeren ze oorlog, zaaien ze verdeeldheid in de gemeenschap, wat eigenlijk ook een soort van oorlog is.” “Maar dat zijn fundamentalistische groepen en die heb je in elke godsdienst, zulke kleine groepjes.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.