fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus in Myanmar aangekomen

KN Redactie 27 november 2017
image
(Foto: AP)

Paus Franciscus is maandag voor een vierdaags bezoek in Myanmar aangekomen.

Het gesprek met de legerleider vond plaats in de residentie van de aartsbisschop van Rangoon, kardinaal Charles Maung Bo, en duurde vijftien minuten. Volgens de Vaticaanse woordvoerder Greg Burke ging het om een beleefdheidsbezoek. Er is vooral gesproken over “de grote verantwoordelijkheid die de autoriteiten van het land hebben in deze overgangstijd”. De ontmoeting is pas vorige week in het programma opgenomen en stond in eerste instantie voor donderdag gepland.

Macht

Min Aung Hlaing staat sinds 2011 aan de leiding van het leger, dat na tientallen jaren militaire dictatuur nog altijd veel macht heeft. Het leger is ook verantwoordelijk voor de acties die de moslimminderheid op de vlucht heeft gedreven en die is uitgegroeid tot een humanitaire crisis. De reis van de paus geldt tegen deze achtergrond als heikel. Het is voor het eerst dat een paus een bezoek brengt aan het land.

Aung San Suu Kyi

De ontmoeting met de legerleider vond plaats voor die met president Htin Kyaw en premier Aung San Suu Kyi. Die staan voor dinsdag op het programma. Daarna zal de paus ontmoetingen hebben met vertegenwoordigers uit de samenleving, politiek en diplomatieke vertegenwoordigingen. Aangenomen wordt dat hij daarbij ook op de politieke situatie zal ingaan.

Boodschap van verzoening

Paus Franciscus kwam maandagmorgen aan op het vliegveld van Rangoon, waar hij door een kleine delegatie werd ontvangen. Duizenden katholieken stonden langs de kanten van de weg met vlaggetjes te zwaaien.
Kardinaal Bo zei voorafgaand aan het bezoek te verwachten dat de paus een “boodschap van verzoening” komt brengen en steun zal geven aan de jonge democratie.
Verschillende waarnemers hebben gewaarschuwd voor al te hoge verwachtingen van het bezoek omdat de politieke speelruimte van de paus zeer beperkt is in het overwegend boeddhistische land.

Bagladesh

Donderdag vliegt de paus voor een driedaags bezoek naar Bangladesh. Ook daar kan het vluchtelingenprobleem rond de Rohingya’s een thema worden. Meer dan 630.000 van hen vluchtten de afgelopen drie maanden vanuit Myanmar naar Bangladesh. (KN/KNA)