Paus Franciscus heeft de Kerk in de Paasnacht opgeroepen Jezus’ boodschap van eeuwig leven sterker in het middelpunt te stellen en geloofwaardig te verkondigen.
“Anders zouden we een internationale instelling zijn met een groot aantal aanhangers en goede regels, maar niet in staat de hoop te geven waar de wereld naar dorst”, zei hij zaterdagavond in zijn preek in de Sint Pieter. De Paasboodschap van de opstanding belichaamt deze hoop. Die is voor christenen meer dan louter optimisme, het is de eigenlijke levenskracht.
“De Heer moge ons bevrijden van de verschrikkelijke situatie christenen zonder hoop te zijn, die leven alsof de Heer niet is opgestaan en onze problemen het middelpunt van het leven zijn”, aldus Franciscus. Deze problemen zullen er altijd zijn. Zij zijn als de steen voor het graf van Jezus. Wie zich aan zijn treurnis overgeeft, blijft erin gevangen en kan het leven niet vinden.
Franciscus ging verder: “Laten we in plaats daarvan onze gesloten graven voor de Heer openen, opdat Jezus binnenkomt en het leven schenkt; geven wij aan hem de stenen van de twist en de rolsteen van het verleden, de zware rotsblokken van de zwakheden en het verzuim. Hij zou willen komen en ons aan de hand nemen om de angst uit ons weg te trekken.”
God maakt niet alles op de wereld mooi en tovert het kwaad niet weg met een toverstaf, aldus Franciscus. Echte levenskracht bestaat niet in de afwezigheid van problemen, maar in de zekerheid om door Jezus Christus, de overwinnaar over zonden, dood en angst, altijd geliefd te worden en vergeving te ontvangen.
“Christus is opgestaan! Openen wij ons voor de hoop en gaan wij op weg”, zei de paus aan het einde van zijn preek. Het feest van de opstanding is een stralend licht en brengt de mensen naar een Pasen “dat geen einde heeft.”
Aansluitend doopte Franciscus twaalf volwassenen van 22 tot 60 jaar, onder wie de ambassadeur van Zuid-Korea in Italië Yong-Joon Lee (60) en diens vrouw Hee Kim (55). Verder waren onder de nieuwe katholieken vier vrouwen en twee mannen uit Albanië, en Indiër en drie vrouwen uit Kameroen, China en Italië. Bij de traditionele pausdoop in de Paasnacht ontvingen de dopelingen tegelijk de Eerste Communie en het sacrament van het vormsel. (KN/KNA)