<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus naar Fatima voor eeuwfeest verschijningen

KN Redactie 18 december 2016
image
Het Mariaheiligdom Fatima. (Foto: Benjamin Vandersteen ccby flickr.com)

Paus Franciscus zal op 12 en 13 mei een bezoek brengen aan het Portugese bedevaartsoord Fatima.

Hoewel er al langer geruchten gingen maakte het Vaticaan zaterdag officieel bekend dat de paus naar Portugal zal gaan.

Meest bekend

Van alle Mariaverschijningen zijn die van Fatima het bekendst. Op 13 mei 1917 verscheen de Heilige Maagd aan drie herderskinderen, Francesco Marto (9),zijn zusje Jactina (7) en hun nicht Lucia dos Santos (10).

Bekering, boete en gebed

Terwijl zij schapen aan het hoeden waren zagen zij een dame in het wit met een rozenkrans in de hand. Zij zou nog vijf keer aan de kinderen verschijnen, telkens op de 13e van de maand. De boodschap die zij daarbij van Maria ontvingen kan worden samengevat als een dramatische oproep tot bekering, boete en gebed.

Kerkelijke erkenning

In 1930 werd het bovennatuurlijk karakter van de verschijningen erkend en werd een heiligdom ingericht. Paus Paulus VI was in 1967 de eerste paus die het oord bezocht, later gevolgd door Johannes Paulus II en Benedictus XVI.

Aanslag overleefd

De heilige paus Johannes Paulus II had een sterke devotie tot Onze Lieve Vrouw van Fatima. In 1981 overleefde de paus ternauwernood een moordaanslag die uitgerekend op 13 mei plaatsvond. Omdat de kogel van baan veranderde miste deze vitale delen.

Kogel in de kroon

Dit schreef de Poolse paus toe aan ingrijpen van de Heilige Maagd. Als teken van dankbaarheid liet hij de kogel die hem bijna had gedood in de kroon plaatsen die haar beeld in Fatima draagt.

Bezoek voorbereid

Het bezoek van paus Franciscus is voorbereid door kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, die van 11 tot 13 oktober in Fatima was.

Toewijding van de wereld

In 2013 liet paus Franciscus het beeld van Fatima naar het Sint Pietersplein komen in het kader van gebed om vrede in de wereld. Hij vertrouwde op 13 oktober van dat jaar de hele wereld toe aan het Onbevlekt Hart van Maria. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.