fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus op Wereldziekendag: ‘Wijs elk compromis in de richting van euthanasie af’

KN Redactie 11 februari 2020
image
Archiefbeeld: Paus Franciscus zegent een ernstig ziek kind tijdens een ontmoeting met personeel en patiënten van het Bambino Gesu kinderziekenhuis. Foto: CNS photo/Max Rossi, Reuters

Ook als er geen uitzicht is op genezing, moeten zorgverleners pal staan voor de waardigheid van het leven. Dat schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor de 28e Wereldziekendag op 11 februari 2020.

In deze boodschap, die hij overigens al begin januari schreef, gaat paus Franciscus in op wat Jezus zegt in het Evangelie van Mattheus: “Komt allen tot mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt, en Ik zal u rust en verlichting schenken” (Mat. 11, 28).

Onaantastbaar

De paus roept op om in alle gevallen al het mogelijke te doen om het leven te beschermen. Ook als er geen uitzicht is op genezing van de ziekte. Het leven is een geschenk van God. Daarom is het onaantastbaar.

“Geachte zorgverleners”, zo schrijft Franciscus, “laten we altijd onthouden dat diagnostische, preventieve en therapeutische behandelingen, onderzoek, zorg en revalidatie altijd ten dienste moeten staan van de zieke. Moge u in uw werk altijd ernaar streven om de waardigheid en het leven van elke persoon te bevorderen en elk compromis in de richting van euthanasie, geassisteerde zelfmoord of onderdrukking van het leven af te wijzen, zelfs in het geval van terminale ziekte.”

Lourdes

Wereldziekendag is door paus Johannes Paulus II in 1992 in het leven geroepen. De datum is een logische keuze; het is de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op 11 februari 1858 verscheen Maria voor het eerst aan de 14-jarige Bernadette Soubirous bij het Franse Lourdes. Later toonde Maria het geneeskrachtige water van de bron bij Massabielle. Dit bedevaartsoord trekt nog altijd honderdduizenden mensen.