<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus roept in Myanmar op tot vrede

KN Redactie 29 november 2017
image
Paus Franciscus begroet de leider van de boeddhistische raad van monniken, Bhaddanta Kumarabhivamsa. (CNS photo/Max Rossi, Reuters)

Op de derde en laatste dag van zijn bezoek aan Myanmar heeft paus Franciscus opgeroepen tot vrede.

Genezing kan niet tot stand komen door “woede en wraak”, maar vereist “vergeving en medelijden”, aldus de paus tegenover de rond 100.000 aanwezigen.

Religieus hoogtepunt

De plechtigheid vond plaats op het Kyaikkasan sportterrein en vormde het religieuze hoogtepunt van het bezoek van de paus. Franciscus hield zijn preek in het Italiaans, maar werd ter plekke vertaald. Vertegenwoordigers van zes bevolkingsgroepen lazen voorbeden voor, waaronder de bede om vrede in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan.

Ontmoetingen

De dag stond in het teken van een geestelijk programma en interreligieuze ontmoetingen. Na afloop van de Heilige Mis ontmoette de paus de hoogste raad van de boeddhistische monniken, de dominante godsdienst van het land. In de vroege avond ontving de paus de 22 bisschoppen van Myanmar.

Gemeenschappelijk getuigenis nodig

Bij zijn toespraak tot de boeddhistische monniken in het Kaba Ayecentrum riep de paus opnieuw op tot het respecteren van de mensenrechten. Katholieken en boeddhisten zijn geroepen om zich samen voor vrede en gerechtigheid in te zetten. Niet alleen in Myanmar, maar over de gehele wereld hebben mensen dit “gemeenschappelijk getuigenis van de religieuze leiders nodig”.

Conflicten overwinnen

Ook overheid en samenleving hebben daarin een taak. Om de “wonden van de conflicten te genezen, die in de loop der jaren mensen van verschillende culturen, etniciteit en religieuze overtuigingen verdeeld hebben”, moet de gehele samenleving aangaan. Ieder individu moet eraan werken “dat conflictsituaties en onrecht overwonnen worden”.

Religieus extremisme

De leider van de boeddhistische raad van monniken, Bhaddanta Kumarabhivamsa, benadrukte dat godsdiensten verenigd de “weg naar het algemeen welzijn” moeten bewandelen. Hij veroordeelde terreur en religieus extremisme als een “boosaardige interpretatie van de oorspronkelijke leer van de religie.” In de afgelopen maanden hebben radicale boeddhisten een hetze gevoerd tegen andere volken en religies.

Taak van de katholieken

Bij zijn ontmoeting met de bisschoppen van het land prees de paus de inzet van de katholieken op het gebied van onderwijs, caritas en menselijke waardigheid. Hij moedigde de relatief kleine geloofsgemeenschap aan blijvend een “constructieve rol in de samenleving” te blijven spelen. Het land bevindt zich na jaren van conflicten op weg naar eenheid en vrede, aldus de paus. Het is een opgave van de Kerk om bij te dragen aan de genezing van zielen, harten en fysieke wonden. Franciscus moedigde aan tot verdere stappen in de oecumene en de interreligieuze dialoog.

Eerste ambassade

Na de ontmoeting met de bisschoppen zegende de paus stenen die zullen worden gebruikt voor de bouw van de eerste pauselijke ambassade in het land, maar ook voor enkele kerken en een seminarie.
De paus heeft donderdag in de Mariakathedraal een ontmoeting met jongeren met wie hij ook de Heilige Mis zal vieren. Daarna reist hij door naar buurland Bangladesh. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.