<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tegen patriarch: ‘Verschillen niet op de eerste plaats zetten’

KN Redactie 1 oktober 2016
image
Paus Franciscus en de orthodox patriarch van Georgië Ilia II op de tweede dag van het pausbezoek aan Georgië (Foto: AP)

Paus Franciscus ontmoette vandaag opnieuw de Georgisch-orthodoxe patriarch Ilia II en zei dat de Georgisch-orthodoxe en de katholieke Kerk “geroepen zijn om ‘een in Jezus Christus’ te zijn”.

Op de tweede en laatste dag van het pausbezoek aan Georgië ontmoetten de paus en de orthodox patriarch elkaar opnieuw in de kathedraal van Svetitskhoveli in de hoofdstad Tbilisi.

Diep respect

Aangekomen bij de kathedraal werd de paus door Ilia II ontvangen en gingen ze hand in hand de kathedraal binnen. Na een kort gebed en het aansteken van kaarsen, nam de Georgisch-orthodoxe patriarch het woord en benadrukte dat “onze eenheid gevonden wordt in het ware geloof”. Ilia II drukte ook zijn “zeer diepe respect en broederlijke liefde” uit voor de paus.

Gisteren ontmoette Franciscus en Ilia II elkaar ook al, kort na aankomst van de paus in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Toen pleitte de paus al voor een verdieping van de oecumene.

Zoeken naar eenheid

Ook vandaag in de kathedraal benadrukte de paus dat het belangrijk is naar eenheid te zoeken tussen de katholieke en de Georgisch-orthodoxe Kerk. We voelen, zei hij, “grote pijn om de scheidingen tussen christenen in de geschiedenis: het zijn echte wonden die geslagen zijn in het vlees van de Heer”.

Om die reden, voegde Franciscus toe, “zijn we, ondanks onze limieten en over alle historische en culturele verschillen heen, geroepen om ‘een in Jezus Christus’ te zijn en om de geschillen en verschillen tussen de gedoopten niet op de eerste plaats te zetten, want er is werkelijk maar dat ons verbindt dan dat ons scheidt.”

Complexe relatie

De relatie tussen de Georgisch-orthodoxe en de katholieke Kerk geldt als complex. Vanochtend waren de orthodoxe bisschoppen al opvallend afwezig tijdens de H. Mis die de paus vierde in het stadion van Tbilisi. De beslissing om niet te komen, werd volgens de Italiaanse krant La Stampa, pas de avond ervoor bekend gemaakt.

De katholieken in Georgië, een kleine minderheid (1%) van de bevolking, hoopt dat de paus met zijn bezoek een opening kan creëren in de relaties tussen de katholieke en de Georgisch-orthodoxe Kerk. Dat liet de ambassadeur voor Georgië bij de Heilige Stoel vooraf weten aan KN-correspondente Marta Petrosillo.

Schatten van God

De paus sloot zijn toespraak in de kathedraal af met de hoop dat “we de schatten die God aan iedereen geeft, steeds meer mogen delen, ter verrijking van de gemeenschap, en elkaar mogen helpen om te groeien in het goede!” (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.