fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus tegen weinige katholieken in Azerbeidzjan: ‘Houd moed!’

KN Redactie 2 oktober 2016
image
Paus Franciscus wordt bij aankomst bij de katholieke kerk in Azerbeidzjan enthousiast begroet door gelovigen (Foto: AP)

Paus Franciscus is vanochtend aangekomen in Azerbeidzjan om daar de kleine katholieke minderheid moed in te spreken. “In de periferie” om net als de Heilige Geest “kracht te geven om de naam van Jezus te verkondigen”.

In alle vroegte vloog paus Franciscus vanmorgen van de Georgische hoofdstad Tbilisi naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Na de officiële ontvangst op het vliegveld ging hij direct naar het centrum van de Salesianen in Bakoe, waar zich ook de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis bevindt.

Geloof geen magische kracht

In het overwegend islamitische Azerbeidzjan, 93% van de bevolking is moslim, was er tijdens het vorige pausbezoek van Johannes Paulus II in 2002 nog geen kerk voor de kleine katholieke gemeenschap. Na dat pausbezoek schonk de regering echter een stuk land waarop de huidige kerk is gebouwd.

Daar vierde paus Franciscus vanochtend de Mis met enkele honderden gelovigen. Het geloof, zei de paus daar, “is geen magische kracht die uit de hemel valt”. Hij legde uit dat het geloof niets te maken heeft “met je goed voelen” en ook geen “superkracht is die helpt om alle problemen in het leven op te lossen”.

Dienend leven

Het geloof is veeleer “een gouden draad die ons verbindt met de Heer, de pure vreugde met Hem te zijn, verbonden met Hem te zijn.” Het geloof is een geschenk “dat het hele leven waard is”, maar, benadrukte de paus, “het brengt alleen vruchten voort als we ons deel doen”.

“Wat is ons deel doen? Jezus doet ons begrijpen dat het de dienstbaarheid is.” En dat vraagt om een volledige overgave. “We zijn niet geroepen om af en toe te dienen, maar om dienend te leven.”

In de periferie

Aan het einde van de Mis sprak paus Franciscus de gelovigen ook uit de losse pols toe. Hij ging daarbij in op de vraag waarom hij zoveel moeite deed om een land te bezoeken waar maar zo weinig katholieken wonen. “Het is een gemeenschap in de periferie”, stelde hij. En past dus bij Franciscus’ wens om naar de periferie van de Kerk te gaan.

Want de paus, zei hij, “volgt zo de Heilige Geest na. Ook Hij kwam uit de hemel afgedaald naar een kleine gemeenschap in de periferie.” Hij gaf hun, zei de paus, “de kracht om de naam van Jezus te verkondigen”. En dus “’verliest’ de paus tijd zoals de Heilige Geest dat in die tijd deed”.

“Houd moed, ga door, zonder angst, go ahead!”, moedigde de paus de katholieke gelovigen in Azerbeidzjan aan.

Andere afspraken

Het bezoek aan Azerbeidzjan duurt ruimt tien uur. Daarin zal de paus onder meer nog de president van het land ontmoeten. Met hem zal Franciscus naar verwachting onder meer spreken over het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over de regio Nagorno-Karabach. Dit machtsconflict duurt al meer dan 25 jaar.

Later vandaag heeft de paus ook een privéontmoeting in de moskee met de sjeik van de moslims van de Kaukasus en daarna ook een interreligieuze ontmoeting met de sjeik en vertegenwoordigers van andere religieuze groepen.

Daarna vliegt de paus weer terug naar Rome, waar hij naar verwachting om 22.00 uur aankomt. (KN)