<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus tot koren: ‘Hang niet de prima donna uit!’

KN Redactie 27 november 2018
image
“Muziek en zang kunnen op momenten van vreugde en verdriet een onvergetelijke indruk maken”, aldus paus Franciscus (op de foto de Kathedrale Laurentius & Elisabeth Cantorij) (Foto: Jan Peeters)

Paus Franciscus heeft kerkkoren opgeroepen niet toe te geven aan de verleiding tot prima-donnagedrag. Het was een kleine vermaning bij verder niets dan lof bij gelegenheid van het feest van St.-Cecilia, patrones van de kerkmuziek.

In zijn toespraak prees de paus de inzet en het belang van kerkkoren voor het leven van de Kerk. Hij herinnerde eraan dat de recente jongerensynode de grote betekenis van muziek had onderstreept.

Instrument van evangelisatie

“Jullie muziek en zang vormen een echt instrument van evangelisatie in die mate waarin jullie getuigen worden van de diepte van het Woord van God dat de harten van mensen raakt en een viering van de sacramenten mogelijk maakt, in het bijzonder van de heilige Eucharistie, waarbij de schoonheid van het Paradijs kan worden ontvangen.”

Onvergetelijke momenten

De paus sprak over de inzet van de koren “die zo belangrijk is voor het leven van jullie gemeenschappen”. “Daarmee geven jullie stem aan de emoties die in het diepst van ieders hart liggen. In momenten van vreugde en droefheid is de Kerk geroepen altijd nabij te zijn en hen het gezelschap van het geloof aan te bieden.” Muziek en zang kunnen op dergelijke momenten een onvergetelijke indruk maken, aldus de paus.

Wees geen ‘prima donna’

Hij moedigde koorleden aan te blijven studeren en oefenen “opdat jullie zang een melodie wordt die gebed en liturgische viering bevordert”. Daarbij waarschuwde hij ook voor de “verleiding” zichzelf te verheffen en “daarmee de actieve deelname van de biddende mensen teniet te doen”. “Wees alsjeblieft geen ‘prima donna’. Bevorder de zang van de hele gemeenschap en vervang het niet door het volk van God de mogelijkheid te ontnemen mee te zingen en zo te getuigen van het kerkelijk en gemeenschappelijk gebed.”

Volkse spiritualiteit

De paus zei wel eens bedroefd te worden als koren prachtig zingen, maar dat mensen niet mee kunnen zingen. “Jullie die beter het belang van zang en muziek begrijpen, kijk niet neer op andere vormen van volkse spiritualiteit. Heiligenfeesten, processies, dans en religieuze liederen van onze mensen vormen mede waarachtig religieus erfgoed dat het verdient te worden gewaardeerd en gesteund omdat ook dit het werk is van de Heilige Geest in het hart van de Kerk.” (KN/VIS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.