<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus waarschuwt bezoekers: niet klagen!

KN Redactie 15 juli 2017
image
‘Verboden te klagen’ staat er op het waarschuwingsbordje op de deur van de paus in Casa Santa Marta (Foto: AP via Vatican Insider)

Paus Franciscus heeft zijn gevoel voor humor duidelijk nog niet verloren. ‘Verboden te klagen’ staat er op het waarschuwingsbordje dat hij afgelopen week op zijn kamerdeur hing.

Het waarschuwingsbordje verscheen een paar dagen geleden op de deur naar Franciscus’ appartement in Casa Santa Marta.

Goede raad

Onder de waarschuwing is te lezen: “Overtreders lijden aan een syndroom van slachtofferschap met als gevolg een verlaging van het gevoel voor humor en het probleemoplossend vermogen.”

Daaronder volgt nog een extra waarschuwing voor mensen die klagen in aanwezigheid van kinderen: die overtreders krijgen dubbel zo veel straf.

De tekst eindigt met een goede raad: “Om het beste uit jezelf te halen moet je je richten op je eigen mogelijkheden en niet op je eigen beperkingen, kortom: stop met klagen en doe iets om je leven ten goede te veranderen.”

Italiaanse psycholoog

De tekst op het bordje is van Salvo Noé. De Italiaanse psycholoog heeft verschillende coachingstrajecten opgezet en heeft meerdere boeken op zijn naam staan.

Noé was op 14 juni aanwezig bij de woensdagaudiëntie van de paus. Na afloop mocht hij Franciscus de hand schudden en overhandigde hem daarbij een van zijn boeken, een armbandje en het bordje. De paus was zo verguld met het laatste cadeau dat hij de psycholoog direct liet weten: “Ik hang het op de deur van mijn kantoor waar ik mensen ontvang.”

Franciscus besloot het bordje uiteindelijk toch niet op zijn kantoor in het apostolisch paleis te hangen, waar bezoekende staatshoofden wellicht raar zouden opkijken van zo’n boodschap. In plaats daarvan hing hij het deze week dus op de deur van zijn appartement in Casa Santa Marta.

Vakantie

Ook de komende vakantieweken brengt paus Franciscus in Casa Santa Marta door. Al in de eerste zomer na zijn aantreden als paus besloot hij zijn vakanties niet door te brengen in Castel Gandolfo, de traditionele zomerresidentie van de pausen.

Hoewel paus Franciscus niet echt ‘met vakantie’ gaat, doet hij het zoals elke zomer wel een aantal weken rustiger aan. Zo zijn er momenteel geen ochtendmissen in Casa Santa Marta. De traditionele woensdagaudiënties beginnen weer vanaf 2 augustus. (KN/La Stampa)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.