<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: ‘wegkijken bij het zien van lijden is de moderne zonde’

KN Redactie 3 september 2016
image
De paus ontvangt een bloemenslinger en een kus van een van de Missionarisen van Naastenliefde (Foto: AP)

Bij een ontmoeting met 40.000 ‘medewerkers van barmhartigheid’ sprak paus Franciscus over het voorbeeld van Moeder Teresa. “Laten wij vragen om nederige instrumenten te zijn in de handen van God.”

“Morgen beleven we de vreugde om Moeder Teresa heilig verklaard te zien worden”, zei de paus vanochtend tegen de tienduizenden aanwezigen op het Sint Pietersplein. “Ze verdient het, hè?”.

Moeder Teresa

De getuigenis van Moeder Teresa in onze tijd, zei de paus, “voegt zich bij de oneindige reeks van mannen en vrouwen die met hun heiligheid de liefde van God zichtbaar hebben gemaakt”.

En hij vroeg het voorbeeld van Moeder Teresa en de andere heiligen na te volgen. “Laten we vragen om nederige instrumenten te zijn in de handen van God om het lijden van de wereld te verlichten en de vreugde en de hoop van de verrijzenis te schenken.”

Bloemenslinger

Vanuit de hele wereld zijn er mensen naar Rome gekomen voor de heiligverklaring van Moeder Teresa morgen en het speciale jubileum voor de medewerkers van barmhartigheid dat vandaag plaatsvindt.

Ook een groot aantal zusters van Moeder Teresa was vanochtend al aanwezig. Een van hen lukte het om de paus een bloemenslinger om te hangen, in de kleuren van de sari van de zusters van Moeder Teresa: wit en blauw.

Uitgestoken hand van Jezus

In zijn toespraak tot de ‘werkers van barmhartigheid’ noemde de paus hen “een van de meeste kostbare werelden van de Kerk”. “Jullie die elke dag, vaak in stilte en in het verborgene vorm en zichtbaarheid geven aan de barmhartigheid. Jullie drukken een van de mooiste verlangens van het hart van de mens uit: een persoon die lijdt zich geliefd laten voelen.”

Op een bepaald punt legde de paus zijn voorbereide toespraak terzijde om de aanwezigen uit de losse pols toe te spreken. “Er is geen barmhartigheid zonder concreetheid, jullie zijn de uitgestoken hand van Jezus: hebben daar al aan gedacht?”. Jullie, zei Franciscus, “raken het vlees van Christus met jullie handen aan, vergeet dat niet.”

Onverschilligheid

Hij prees hen, omdat zij “waar er ook ter wereld een hulpvraag is, jullie actieve en belangeloze getuigenis er komt”. “Jullie maken de wet van Christus zichtbaar: het dragen van een van de lasten van de ander.”

Paus Franciscus wees er ook op dat de wereld vandaag de dag vaak onverschillig is ten overstaan van het lijden van anderen. “Dit wegkijken om de honger, de ziekten, de uitgebuite mensen maar niet te zien, is een zware zonde, de moderne zonde, de zonde van vandaag.” Wij christenen, zei de paus, “kunnen ons dat niet veroorloven”.

De wereld, zei de paus ook, “vraagt om mensen die in staat zijn met hun leven tegenwicht te bieden aan het individualisme, het alleen aan zichzelf denken en geen oog hebben voor hun broeders in nood”. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.