<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus wil geen speciaal gepantserd voertuig tijdens Egypte-bezoek

KN Redactie 25 april 2017
image
(Foto: AP)

Paus Franciscus “is niet bezorgd” en zal tijdens zijn bezoek aan Egypte geen gebruik maken van een speciaal gepantserde voertuig. Hiermee wil Franciscus een teken van nabijheid afgeven aan het Egyptische volk.

Vaticaan-woordvoerder Greg Burke zei gisteren tijdens de persconferentie over het aanstaande pausbezoek aan Egypte dat Franciscus een gesloten voertuig zal gebruiken, dat echter niet speciaal beveiligd is. “Dit gebeurt op zijn eigen verzoek”, aldus de persvoorlichter tegen de aanwezige journalisten.

Paus wil ‘positief signaal afgeven’

De paus is volgens Burke goed op de hoogte van de veiligheidssituatie in Egypte. “Hij weet wat er onlangs gebeurd is, vooral op Palmzondag, maar wil ook een positief signaal afgeven. Naar mate van het mogelijke, houdt hij van normaliteit. Daarom wenst hij zich te verplaatsen in een normale auto die wel bedekt is.”

Er zullen twee momenten zijn waarop de paus zelfs gebruik zal maken van een open voertuig. Dat zal tijdens Mis van zaterdag zijn, zodat de paus zich tussen de mensen kan begeven, en bij de gebedsbijeenkomst op zondag met seminaristen en religieuzen.

Christenen primair doelwit

In Egypte vormen christenen een primair doelwit van jihadistische groeperingen. Terreurorganisatie IS kondigde vorig jaar aan actief te gaan strijden tegen het christendom. Met de aanslagen op Palmzondag voegde IS de daad bij het woord.

Twee bomaanslagen op overvolle kerken hadden 44 doden en meer dan honderd gewonden tot gevolg. Het was de bloedigste aanslag op christenen in decennia. Bij de laatste grote aanslag op een kerk in Caïro afgelopen december vielen 30 doden.

Reis gaat hoe dan ook door

Ondanks de herhaaldelijke aanslagen op christenen in Egypte gaf paus Franciscus aan dat zijn reis naar Egypte hoe dan ook doorgaat. Hij bezoekt vrijdag en zaterdag de Egyptische hoofdstad Cairo en zal onder meer de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II ontmoeten.

Egypte telt bijna negentig miljoen inwoners, waarvan 89% moslim is. 10% is koptisch-orthodox en 0,1% is katholiek. (KN/Radio Vaticaan)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.