<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pius XII redde duizenden Joden

KN Redactie 8 maart 2017
image
Paus Pius XII

Dankzij de inspanningen van paus Pius XII overleefde meer dan tweederde van de Joodse inwoners van Rome de bezetting door de nazi’s.

De paus zorgde ervoor dat meer dan vierduizend Joden systematisch konden onderduiken in meer dan 235 kloosters en katholieke instellingen in Rome. Vele andere Joden vonden toevlucht in 160 Vaticaanse instellingen. Nog eens zestienhonderd Joden werden in veiligheid gebracht door een organisatie die in het geheim door het Vaticaan werd gefinancierd.

Herontdekte documenten

Dat stelt het Comitato Papa Pacelli op basis van herontdekte documenten uit Vaticaanse en Romeinse archieven. Het werd bekend gemaakt tijdens een conferentie in Rome waar historici en Vaticaanse medewerkers aan deelnamen. Die werd gehouden bij gelegenheid van de 78e verjaardag van de pauskeuze en kroning van Eugenio Pacelli.

‘Zwarte legende’

De bijeenkomst was getiteld ‘Pius XII – De ‘zwarte legende’ zal snel ten einde zijn’. De titel verwijst naar het imago van Pius XII. Hem wordt sinds het toneelstuk Der Stellvertreter uit de jaren zestig verweten niet voldoende voor de Joden te hebben gedaan.

Dat, zegt diaken Dominiek Oversteyns, die de documenten onderzocht, is een “vals beeld” dat al sinds Pius’ dood in 1958 door de sovjetpropaganda werd verspreid. (KN/kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.