<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

ChristenUnie pleit voor verbod op ‘zelfmoordvereniging’

Luuk van den Einden 26 oktober 2023
image
CU-leider Mirjam Bikker pleit voor een verbod op Coöperatie Laatste Wil, nadat die organisatie plannen aankondigde voor een experiment met zelfgekozen levenseindes. Foto: ChristenUnie - Nienke van Denderen

CU-leider Mirjam Bikker wil dat de vereniging Coöperatie Laatste Wil verboden wordt, nadat die organisatie aankondigde een wetenschappelijk experiment met zelfdodingsmiddelen te willen lanceren.

Woensdag presenteerde de Coöperatie Laatste Wil (CLW) in Den Haag een zogenaamde ‘proeftuin laatste wil’. In dat experiment zouden tienduizend vrijwilligers van 55 jaar of ouder een ‘zelfdodingsmiddel’ ontvangen, om vervolgens tien jaar lang gevolgd te worden.

Illegaal experiment

Het doel van het experiment is volgens de organisatie om inzicht te winnen in “wat het met mensen doet als ze veilig en gecontroleerd kunnen beschikken over een laatstewilmiddel”, aldus bestuurslid Bert Homan tegen De Volkskrant.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens de wet is een dergelijk experiment illegaal. Het verstrekken van ‘laatstewilmiddelen’ geldt als hulp bij zelfdoding, een misdrijf waar tot drie jaar celstraf op kan staan. Voormalige bestuursleden van CLW zijn momenteel ook verdachten in een langdurig strafonderzoek over het ‘zelfdodingspoeder’ Middel X, dat zij naar Nederland zouden hebben gehaald.

Verbod

Hoewel de plannen van CLW sowieso in strijd met de wet zijn, wil de ChristenUnie dat de politiek zich uitspreekt tegen de proeftuin en het experiment verbiedt. “Het is ontoelaatbaar dat we dat in Nederland zouden normaliseren”, zegt CU-leider Mirjam Bikker in een persbericht.

“Het wordt tijd dat deze club, die telkens weer wegen zoekt om een zelfmoordmiddel te verstrekken, verboden wordt.”
- Mirjam Bikker

Samen met de BBB pleit Bikker voor het verbod, dat desnoods via spoedwetgeving tot stand zou moeten komen. “Er is volop wetenschappelijk bewijs dat het aantal suïcides daardoor zal toenemen”, vervolgt ze. “Deze club brengt kwetsbare mensen en hun naasten in onverantwoorde omstandigheden.”

Haar partij wil daarnaast een stap verder gaan en de Coöperatie Laatste Wil in zijn geheel verbieden. “Het wordt tijd dat deze club, die telkens weer wegen zoekt om een zelfmoordmiddel te verstrekken, verboden wordt. Ze brengen kwetsbare mensen en hun naasten in ontoelaatbare omstandigheden.”

‘Gewenst en geliefd’

“Elk mensenleven is kostbaar en heeft intrinsieke waarde”, zegt Bikker. Volgens haar is het belangrijker dat ouderen door meer zorg en aandacht zich “gewenst en geliefd” voelen. “Dat geldt ook voor de – gelukkig zeer kleine – groep ouderen met een blijvende wens tot levensbeëindiging, zonder dat ze ernstig ziek zijn.”

https://www.kn.nl/donaties/

Vanavond zal de motie van Mirjam Bikker worden ingediend tijdens een debat over medische ethiek. Naast steun van de BBB kan ze in ieder geval rekenen op bijval van het CDA en de SGP.

Denk jij aan zelfdoding? Of ken jij iemand die aan zelfdoding denkt? Hulp zoeken werkt. Start een anonieme chat op www.113.nl (113 Zelfmoordpreventie) of bel 0900-0113.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.