<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Duitse sociaaldemocraten richten de pijlen op katholieke politici

KN Redactie 9 augustus 2021
image
Armin Laschet (links) en Angela Merkel staan de pers te woord na de recente overstromingen in Duitsland. Bij de aankomende verkiezingen volgt Laschet Merkel op als lijsttrekker van de christendemocratische CDU. Foto: CNS photo - Oliver Berg, Reuters

Een stijlbreuk in de doorgaans brave politieke debatten in Duitsland: de sociaaldemocratische SPD kiest de frontale, persoonlijke aanval op de katholieke CDU-kandidaat Armin Laschet. Een  van diens topadviseurs zou een ‘aartskatholieke’ agenda voeren.

Armin Laschet, de huidige premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, werd eerder dit jaar naar voren geschoven als beoogde opvolger van bondskanselier Angela Merkel. Hij is een praktiserende katholiek, en geldt politiek juist als gematigd progressieve christendemocraat.

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over Nathanael Liminski, staatssecretaris in Noordrijn-Westfalen en de rechterhand van Laschet. Deze telg uit een Opus Dei-gezin behoort juist tot de conservatieve vleugel van de CDU, en geldt – in tegenstelling tot Laschet – als een felle criticus van het vluchtelingenbeleid van Merkel.

‘Aartskatholiek’

De centrumlinkse SPD kiest nu, in de aanloop naar de landelijke verkiezingen van 26 september, voor een frontale aanval op die gezindheid. “Wie op Armin Laschet van de CDU stemt (…) stemt op een aartskatholieke Laschet-adviseur voor wie seks voor het huwelijk taboe is”, aldus de SPD in een campagnevideo.

De verwijzing ging over opmerkingen die Liminski, toen slechts 21 jaar oud, in 2007 maakte in een talkshow. Destijds was Liminski woordvoerder van een jongerenbeweging genaamd ‘Generatie Benedictus’, die de standpunten van de toenmalige paus Benedictus XVI verdedigde tegen de liberale mainstream in Duitsland.

‘Anti-katholieke cliché’s’

Günter Krings, een CDU-afgevaardigde in de Duitse Bondsdag, hekelde de SPD-spot. “In de naoorlogse periode is het nog nooit voorgekomen dat zeer persoonlijke kwesties en religieuze overtuigingen het doelwit zijn van politieke aanvallen”, zo reageerde hij. Anders dan bijvoorbeeld in de VS, zijn lastercampagnes gericht op de persoonlijkheid of moraliteit van een politieke tegenstander in Duitsland hoogst ongebruikelijk.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook Antonius Hamers, hoofd van het Katholisches Büro in Düsseldorf, dat de bisschoppen in Noordrijn-Westfalen vertegenwoordigt, bekritiseerde de campagneadvertentie. “Ik vind het zeer verontrustend dat op deze manier anti-katholieke clichés worden verspreid”, zei hij.

Schadelijk voor SPD zelf

Staats- en kerkrechtgeleerde Hans Michael Heinig uitte soortgelijke kritiek in een interview met het dagblad Tagesspiegel. Hij zei dat hij geen ander geval kende waarin de religie van een vertrouweling van een toppoliticus “op zo’n manier was gepolitiseerd”.

De zaak is ook schadelijk voor de sociaaldemocraten zelf, die al enige tijd moeite doen om hun positieve relatie met de kerken te benadrukken, aldus Heinig, zelf protestant.

Vrijheid van godsdienst

De kerkgeleerde uit Göttingen voegde eraan toe dat het lijkt op een “paradigmaverandering die ook een breuk met de christelijke traditie weerspiegelt”. Een striktere naleving van het katholicisme is intussen iets negatiefs geworden in een breed segment van de Duitse samenleving, zei Heinig. “Dit kan de vrijheid van godsdienst en de scheiding tussen religie en politiek ondermijnen.”

(Bron: KNA)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.