<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Oekraïense president vraagt paus om hulp

Catholic News Service 10 juni 2020
image
President Volodymyr Zelensky. Foto: CNS photo - Sergey Dolzhenko, Reuters

In een telefoongesprek met paus Franciscus heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het Vaticaan om hulp gevraagd bij de vrijlating van Oekraïense burgers die worden vastgehouden in gebieden die worden bezet door Russische of pro-Russische strijdkrachten.

De paus bedankte naar verluidt de president voor zijn inzet voor een vreedzame oplossing van het conflict en “merkte ook op dat hij zich inzette voor de vrijlating van de Oekraïense militair Vitalii Markiv” uit een Italiaanse gevangenis, aldus een verklaring op de officiële website van de president. Markiv zit vast voor medeplichtigheid bij de moord op een Italiaanse journalist en een Russische tolk, maar volgens Oekraïne is hij onschuldig.

De persdienst van het Vaticaan heeft het telefoongesprek tussen de paus en Zelensky tot op heden niet bevestigd.

Voortzetting van dialoog

Volgens de website van de president was het gesprek een voortzetting van een dialoog die begin februari begon toen president Zelensky de paus en kardinaal Pietro Parolin, de Vaticaanse staatssecretaris, ontmoette tijdens een officieel bezoek aan het Vaticaan.

Ook bij die gelegenheid zou hij de paus al om hulp hebben gevraagd “om de Oekraïners die in het Donetsbekken, de Krim en Rusland gevangen zitten, te bevrijden”.

Annexatie van de Krim

Rusland annexeerde de Krim begin 2014 en kort daarna begonnen door Rusland gesteunde separatisten te vechten tegen de Oekraïense regeringstroepen in het oosten van Oekraïne in het gebied dat bekend staat als het Donetsbekken.

Sinds het begin van het conflict zijn meer dan 13.000 mensen gedood en zijn meer dan 1,5 miljoen mensen ontheemd geraakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.