fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Twee katholieken hoog op CU-conceptlijst Eerste Kamer

Peter Doorakkers 7 oktober 2022
image
Eric Holterhues staat op plek 3 van de conceptlijst voor de Eerste Kamer van de ChristenUnie. De eveneens katholieke Jolanda Kluin staat op plek 5. Foto: Eric Holterhues - Twitter

Twee van de bovenste vijf plaatsen op de ChristenUnie-conceptlijst voor de Eerste Kamer worden ingenomen door katholieken: Eric Holterhues staat op plek 3, Jolanda Kluin op plek 5. De CU heeft momenteel vier zetels in de senaat.

De conceptlijst werd zojuist bekend gemaakt. Op 26 november houdt de ChristenUnie een congres, waar de definitieve Eerste Kamerlijst wordt vastgesteld.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op 15 maart 2023 kiest Nederland nieuwe leden voor de Provinciale Staten. Zij kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. De ChristenUnie zegt komend jaar op behoud van haar vier zetels te mikken.

Geen onbekende

Als Holterhues of Kluin inderdaad verkozen wordt, zou er voor het eerst op landelijk niveau een katholiek de ChristenUnie vertegenwoordigen.

Eric Holterhues is geen onbekende voor lezers van Katholiek Nieuwsblad: hij is lid van het wekelijkse opiniepanel. Hij is theoloog en directeur van de Nederlandse tak van Oikocredit, een zogeheten sociale investeerder die onder meer microkredieten verstrekt. Verder is hij lid van het curatorium van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

Normen en waarden belangrijk

Jolanda Kluin is kinderhartchirurg in het AMC in Amsterdam en hoogleraar aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum/UvA.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zij beschreef haar keuze voor de ChristenUnie in juli 2021 in dagblad Trouw. In een opiniebijdrage stelde ze dat de CU “een vluchtheuvel” kan zijn “voor katholieken en andere christenen die normen en waarden belangrijk vinden maar die niet meer bij het CDA terugzien”. Dat “struikelt van schandaal naar schandaal en weet die niet voortvarend op te lossen”.

‘Het redelijke alternatief’

“Dit is hét moment”, stelde Kluin, waarop de ChristenUnie zich moet profileren als het redelijke alternatief. Voor het CDA, maar ook voor andere partijen die op het gebied van integriteit veel vertrouwen zijn verloren.”

Ook schreef ze zich als katholiek bij de CU “nooit minder” te hebben gevoeld: “Wel ‘anders’. En daar biedt zich de kans aan voor de CU: sta open voor katholieke leden op een manier dat zich misschien wel anders voelen, maar niet minder.”

Betrokkenheid katholieken

CU-partijvoorzitter Ankie van Tatenhove noemt haar partij “een unie van christenen die geworteld vanuit het geloof en betrokken op de samenleving het beste willen zoeken voor ons land”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met de beoogde lijst wordt die breedte zichtbaar, stelt ze: “Bijvoorbeeld doordat de grotere betrokkenheid van katholieken bij de ChristenUnie zich ook uit in de representatie daarvan in de Eerste Kamer.”

Tineke Huizinga op 1

De conceptlijst wordt aangevoerd door Tineke Huizinga, oud-lid van de Tweede Kamer en oud-staatssecretaris en -minister. Zij zit sinds 2019 in de Eerste Kamer en voert sinds 2021 de senaatsfractie van de CU aan.