fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Kerk is Venezolaanse bevolking nabij’

KN Redactie 18 mei 2017
image
Venezolanen herdenken de doden die vielen tijdens de protesten tegen de regering. (Foto: AP)

Te midden van de economische, sociale en politieke malaise in Venezuela vormt de Kerk een belangrijke materiële én geestelijke steunpilaar voor de plaatselijke bevolking. Dat zegt de Venezolaanse priester Nestor Primera in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

Primera, pastoor van de H. Aartsengel Michaël-parochie in het aartsbisdom Maracaibo, vertelt dat de straten in zijn parochie regelmatig worden belaagd door regeringsgezinde groepen.

Honger

“Soms is er geen toegang tot de kerk of kan men de parochie niet meer uit. Mensen gaan uit wanhoop over tot plunderen en stelen. Supermarkten, bakkerijen en apotheken vormen een doelwit”, schetst de priester.

Vanuit de landelijke Caritas heeft de parochie een programma in huis gehaald dat gaarkeukens organiseert voor mensen die honger lijden. De olla comunitaria, oftewel ‘gemeenschapspan’, verkeert echter in moeilijkheden, omdat “de laatste drie weken het geweld fors is toegenomen”, zegt Primera.

‘Meer Missen, meer aanbidding’

De plaatselijke Kerk schiet de bevolking te hulp, zegt de pastoor. “Er wordt meer spirituele hulp geboden. De priesters bieden meer momenten aan om te kunnen biechten. Mensen hebben door hun situatie een luisterend oor nodig. Veel kerken hebben daarom de openingstijden verruimd. Er worden meer Missen gevierd, er is meer aanbidding, meer gebedsbijeenkomsten. Iedere vorm van geestelijke activiteit is toegenomen”, aldus Primera, die stelt dat priesters in deze situatie zijn geroepen “als herders dit lijdende volk nabij te zijn”.

De priester vertelt dat veel mensen juist door de ervaring van lijden en broosheid toenadering tot God hebben gevonden. “Men heeft een weg ontdekt van gebed, broederschap en solidariteit”, aldus de pastoor “en deelt het weinige dat men heeft met anderen.”

Bisschoppen opnieuw fel tegen regering

De Venezolaanse bisschoppenconferentie heeft zich opnieuw fel uitgelaten over de situatie in het land en de regering, meldt Catholic Culture. Na een bijeenkomst in Caracas wees de voorzitter, aartsbisscop Diego Padrón, onderdrukking, moord, “barbarij en geweld” af.

Het huidige politieke systeem in Venezuela is volgens hem “rationeel niet te rechtvaardigen, ethisch illegitiem en moreel niet te tolereren. Dit is geen juridisch of politiek oordeel, maar een moreel en geestelijk, een profetische lijn”.

Tientallen doden

Mgr. Padrón wees erop dat alle 22 bisschoppenconferenties van Latijns-Amerika in de afgelopen tijd hun solidariteit met de Kerk in Venezuela hebben laten blijken. Ook uitten de conferenties hun zorgen over de doden, het geweld, de verdeeldheid en de mensenrechtenschendingen in het land, aldus de aartsbisschop.

De Kerk heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen het beleid van president Nicolas Maduro, wiens bewind steeds dictatorialere trekken vertoont. De vaak vreedzame demonstraties tegen het bewind worden met harde hand uiteengeslagen, waarbij al tientallen doden en honderden gewonden vielen.

‘Legitiem protest’

Mgr. Padrón riep zijn landgenoten op te werken voor een “radicale verandering” in Venezuela en zei dat “legitiem protest op straat vreedzaam moet zijn en respectvol naar mensen en bezit, en een teken van ethisch en beschaafd verzet”.

Doordat ze herhaaldelijk oproept tot vreedzaam protest, wordt ook de Venezolaanse Kerk zelf steeds vaker doelwit van regeringsgezinde groepen. (KN/CC)