De dinsdag tijdens een Mis door IS-sympathisanten vermoorde Franse priester Jacques Hamel zei dat hij wilde werken “tot mijn laatste adem”. Mensen die hem kenden omschrijven hem als “een buitengewone priester” en “zeer gewaardeerd in de gemeenschap”.
Hamels medepriester Aimé-Rémi Mputu Amba herinnert zich hem volgens de New York Times als een priester die ook op hoge leeftijd “nog even toegewijd aan het parochieleven was”.
“We grapten wat en zeiden hem, ‘Jacques, je doet te veel! Het is hoog tijd dat je met pensioen gaat!’. En hij lachte dat altijd weg en zei, ‘Heb je ooit een gepensioneerde priester ontmoet? Ik werk tot mijn laatste adem’”.
Een parochiane zei tegen L’Express: “Het is een man die zijn taken tot het einde heeft opgenomen. Hij stond de priester van de kerk bij. Hij was oud maar bleef zeer beschikbaar voor dezen en genen.” Volgens de vrouw was Hamel “een goede priester. Hij was daar al erg lang. Veel parochianen kenden hem goed”.
Hamel woonde volgens de vrouw in de pastorie van het stadje waar de moord plaatsvond, het Normandische Saint-Etienne-du-Rouvray.
De uitbaatster van een schoonheidssalon in de straat waar de kerk ligt, noemt Hamel tegen L’Express “erg discreet. Hij hield er niet van zich op de voorgrond te plaatsen”. Haar familie woont al meer dan 35 jaar in Saint-Etienne-du-Rouvray “en we hebben hem altijd gekend”.
Volgens een andere inwoonster, die de priester kende vanwege de catechese-lessen die ze in de parochie volgde, werd Hamel “zeer gewaardeerd in de gemeenschap”.
De zuster die uit de kerk wist te ontsnappen omschreef het gebeurde in een door de Daily Mirror gepubliceerd filmpje als “verschrikkelijk”. Hamel was volgens haar “een buitengewone priester, dat is alles wat ik kan zeggen”.
Père Hamel werd vermoord terwijl hij de Mis aan het opdragen was. Hij viel in voor de pastoor, Auguste Moanda-Phuati. Die keerde onmiddellijk van vakantie terug toen hij van de moord hoorde. Tegenover RTL omschreef hij Hamel als “een moedige priester voor zijn leeftijd, hij voelde zich nog sterk”.
Hamel had op zijn 75e met emeritaat kunnen gaan, zoals priesters van de Kerk mogen. Met het oog op het priestertekort in zijn geboortestreek, wilde Hamel volgens père Moanda-Phuati echter actief blijven. De vermoorde priester stond “altijd in dienst van de mensen”.
Tegenover Libération toonde Moanda-Phuati zich geschokt dat zijn kerk doelwit van terroristen werd. “’s Ochtends sta je op om de Mis te doen, dat is in klein gezelschap (…), er waren er niet meer dan vijf die ochtend.”
Ook het hoofd van de lokale moskee kende de priester goed, en zei “onsteld” te zijn door de dood van zijn “vriend”. “Het was iemand die zijn leven aan anderen heeft gegeven”, aldus imam Mohammed Karabila. “Men stond verstomd in de moskee.”
Volgens Karabila was de priester sinds anderhalf jaar lid van een interreligieus comité. “We spraken over godsdienst en over het samen weten te leven.”
Dinsdagochtend betraden twee met messen bewapende IS-sympathisanten de kerk waar père Hamel de Mis opdroeg. Ze gijzelden de aanwezigen, onder wie enkele zusters, en vermoordden de priester door zijn keel door te snijden.
Een van de zusters wist echter te ontsnappen en waarschuwde de politie. Later die ochtend kwamen de gijzelnemers naar buiten, waarbij ze enkele gegijzelden als levend schild probeerden te gebruiken. Omdat vermoed werd dat ze bomvesten droegen, schoot de politie hen neer. Ze overleden.
Bij het gijzeldrama vielen ook enkele gewonden, van wie er een in kritieke toestand is.
Paus Franciscus heeft de “barbaarse moord” veroordeeld. Ook de Nederlandse bisschoppen spraken hun afschuw uit. De aartsbisschop van Rouen, waar Saint-Etienne-du-Rouvray onder valt, was in Polen voor de Wereldjongerendagen maar is naar zijn bisdom teruggekeerd.
Jacques Hamel was een kind van de streek waar hij stierf. Over zijn leeftijd heerst nog wat onduidelijkheid. Volgens sommige media was hij 86 jaar oud, volgens het aartsbisdom Rouen 84. Hij werd in 1958 priester gewijd.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.