<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Priester Mussie Zerai: ‘Er is geen toekomst in Eritrea, alleen repressie’

Benoit Lannoo 11 januari 2019
image
Enkele van de Eritrese vluchtelingen aan boord van het schip Diciotti. Zij mochten pas voet aan Italiaanse wal zetten nadat de Italiaanse Kerk opvang voor hen had gegarandeerd. Foto: CNS Photo - Antonio Parrinello, Reuters

Eritreeërs zullen hun land blijven ontvluchten, omdat daar “geen toekomst voor hen is, alleen repressie”. Dat zegt de Eritrees-katholieke priester Mussie Zerai deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Zerai is zoon van een naar Italië gevluchte Eritreeër en in Rome werkzaam voor zijn orde, de missionarissen van Sint-Carolus Borromeüs. Hij bepleit wereldwijd de zaak van zijn landgenoten, die leven onder het schrikbewind van president Isaias Afewerki en diens eenheidspartij.

Veel Eritreeërs proberen het land dan ook te ontvluchten. “Enkele jaren geleden vluchtten ze vaak via de Sinaï-woestijn”, vertelt Zerai, “waar ze terechtkwamen in kampen waar mensenhandelaars hen martelden om hun familie te chanteren. Nu heeft dit alles zich gewoon verplaatst vluchtelingenkampen in Libië.”

Niet gerust

Nu Afewerki afgelopen jaar een vredesakkoord sloot met buurland Ethiopië, is de vrees dat het regime een internationaal geaccepteerde gesprekspartner wordt en dat de aandacht voor de voortdurende mensenrechtenschendingen in het land afneemt.

In zekere zin is het land al gesprekspartner: in het Karthoem-overleg met de EU-lidstaten over migratie is Eritrea al Oost-Afrikaans delegatieleider. En de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini liet al weten Eritrea na het akkoord als ‘veilig land’ te beschouwen.

De vrees werd ook besproken tijdens een conferentie van Eritrese diaspora, eind december in Brussel. Diplomaten van de Europese buitenlanddienst EEAS verzekerden Zerai en de rest van de delegatie ervan dat er “geen eurocent” naar Afewerki gaat, maar gerust is de Eritrese diaspora daar niet op.

Christenvervolging

Eritrea staat bekend om de slechte mensenrechtensituatie. Ook in de lijsten van landen met de hevigste christenvervolging van Kerk in Nood en Open Doors scoort het land al jaren hoog.

Katholieken vormen een kleine minderheid in Eritrea, dat ongeveer 50 procent christenen telt. Alleen de katholieke Kerk durft openlijk op te komen voor het volk. De meeste Eritrese christenen zijn oriëntaals-orthodox, maar hun Kerk zit in de greep van het regime. Onder druk van de regering werd in 2005 patriarch Antonios I afgezet en onder huisarrest gesteld, een situatie die nog altijd voortduurt.

Het hele interview met priester Mussie Zerai is deze week in Katholiek Nieuwsblad te lezen. KN lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.