<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Publiek kan vrijdag afscheid nemen van Huub Oosterhuis in De Rode Hoed

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 april 2023
image
De afscheidsdienst van Huub Oosterhuis vindt zaterdag in besloten kring plaats. De avond ervoor krijgt het publiek de kans een laatste groet aan de theoloog en dichter te brengen. Foto: Roel - Wikimedia Commons

Nederlanders krijgen vrijdagavond de gelegenheid om afscheid te nemen van theoloog en dichter Huub Oosterhuis. Het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed opent dan daarvoor de deuren. Dat meldde de familie woensdag in de overlijdensadvertentie in verschillende kranten.

Huub Oosterhuis overleed op Eerste Paasdag op 89-jarige leeftijd. Zaterdag wordt er een afscheidsdienst voor hem gehouden in de Amsterdamse Westerkerk. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden, zo laat de familie weten.

Bekendheid

In 1990 opende Oosterhuis een studentenecclesia en een discussiecentrum in De Rode Hoed, het pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Tot 1998 was hij er directeur. Oosterhuis was vooral bekend als tekstdichter en theoloog.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In christelijke kringen kreeg Oosterhuis bekendheid vanwege de vele teksten en liederen van zijn hand die in kerken gezongen worden. Bisschop Jan Hendriks zegt op zijn website Arsacal over de liederen die Oosterhuis schreef “dat een heel aantal daar­van een prach­tige verwoor­ding zijn van het bijbelse en katho­lie­ke geloof”.

“Dat geldt mis­schien niet voor alle lie­de­ren”, schrijft de bisschop, “maar ik zou er geen bezwaar tegen hebben als bepaalde lie­de­ren tot het li­tur­gisch repertoire zou­den gaan behoren. Vele strofen van zijn lie­de­ren kunnen door tal­loze katho­lie­ken uit het hoofd wor­den opgezegd en gezongen, zo bekend zijn ze.”

Speciale verdiensten

Oosterhuis had een moeilijke relatie met de katholieke Kerk.  In 1952 trad hij in bij de jezuïeten en in 1964 werd hij tot priester gewijd. Na conflicten over onder andere het celibaat werd hij in 1969 uit de orde gezet en als priester geschorst.

https://www.kn.nl/donaties/

In het memoriam dat Hendriks 9 april publiceerde, refereert hij hieraan: “Zonder de moei­lijk­he­den te willen baga­telliseren die mijn voor­gan­gers op de bis­schops­ze­tel van Haar­lem met hem hebben gehad, wil ik graag erkennen dat een bij­zon­der en geta­len­teerd persoon met speciale ver­diensten voor de li­tur­gische en bijbelse dicht­kunst en muziek, met inzet voor sociale vraag­stukken, voor wie de bijbel uitgangs­punt was van denken en han­de­len, van ons is heen­ge­gaan. Moge hij rusten in vrede!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.