<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Radicale abortusactiviste betuigt spijt

KN Redactie 20 december 2016
image
Sara Fernanda Giromin, beter bekend als Sara Winter. (Foto: www.sarawinter.com.br)

Een van de oprichtsters van de Braziliaanse tak van de actiegroep Femen, Sara Winter, heeft publiek spijt betuigd van haar protestacties voor legalisering van abortus en homorechten.

Sara Winter is een pseudoniem voor de 23-jarige Sara Fernanda Giromin. Zij was een van de oprichtsters van de radicaal feministische actiegroep Femen. De groep is bekend vanwege de soms gewelddadige en vaak schokkende acties met ontbloot bovenlijf voor vrije abortus en homorechten.

Geloof

De geboorte van haar kind bracht een volledige ommekeer teweeg. Nu stelt ze godsdienstige vrouwen ten voorbeeld die hun geloof in daden omzetten.

Grote fout

“Ik heb een grote fout gemaakt en ik vraag vanuit het diepst van mijn hart vergiffenis”, schreef ze eind vorig jaar op facebook. “De manier om politieke veranderingen voor vrouwen te bereiken heeft niets te maken met het belachelijk maken van de godsdienst van mensen.”

Miste liefde

“Wat ik miste was liefde (wat veranderde toen ik moeder werd), liefde die tot mij kwam nadat ik veel had nagedacht over het huidige militante feminisme”, aldus Giromin.

Gekruisigde Christus

Zij heeft vergeving gevraagd “aan alle mensen, godsdienstig of niet, die ik vorig jaar heb gekwetst door een protestactie met een lesbische kus voor een kerk in Rio de Janeiro.” Daarbij figureerden zij en een andere bijna naakte vrouw als gekruisigde Christussen die elkaar kussen.

Internationale druk

Vorige maand protesteerde de oud-activiste tegen internationale fondsen voor het promoten van abortus in Brazilië. Ze vroeg daarbij vergiffenis dat zij deel uitmaakte van de beweging om abortus te legaliseren.

Rijke mannen

“Ik heb nooit geweten dat al dat gepraat over legalisering van abortus in Brazilië het werk is van organisaties die worden geleid door tycoons, rijke mannen die belang hebben bij het reduceren van de bevolking van mijn land.”

Veranderd standpunt

Zelf dacht ze jaren dat abortus “iets was dat iedere vrouw zou moeten kunnen krijgen”.
“Die zaak steun ik niet meer. Ik ben het er niet mee eens dat vrouwen voor een abortus naar de gevangenis moeten. Ik denk dat zij altijd met compassie moeten worden benaderd. Maar ik ben tegen de promotie van abortus die wordt gedaan door de feministische NGO’s.”

Belachelijke protesten

Ze moedigt feministen aan “te leren van vrouwen die gelovig zijn”. Terwijl sommige mensen “belachelijke protesten houden (Ik was er zelf een van), die beschamend zijn voor vrouwen. Er zijn gelovige vrouwen die huizen hebben voor slachtoffers van verkrachting en andere vrouwen die leven geven door woonruimte te bieden, onderdak bieden aan vrouwen in gevaarlijke situaties en allerlei hulp bieden.”

Help mee

“Er zijn een hoop NGO’s en instellingen die een helpende hand en vrijwilligers goed kunnen gebruiken om voor de slachtoffers van geweld te zorgen. Dus help ze, draag je steentje bij. Zorg, help en hou van andere vrouwen.”

Spijt van abortus

Sara uitte zich in oktober 2015 voor het eerst over haar ommekeer na de geboorte van haar tweede kind. Het eerste was geaborteerd. “Ik betreur mijn abortus en ik vraag om vergeving.” Sinds de geboorte van haar kind “heeft mijn leven nieuwe betekenis gekregen”.
“Ik wil niet dat je hetzelfde doormaakt als ik”, vertelt ze over haar abortus. “Ik bloedde bijna dood en kreeg ernstige complicaties.”

Verlangen naar God

Afgelopen november maande ze de Braziliaanse feministen “godsdienstige vrouwen” te respecteren. Hoewel ze niet tot een Kerk behoort zegt ze erg spijt te hebben zich van God te hebben teruggetrokken en al haar tijd aan het militante feminisme te hebben besteed.

Slachtoffer van wraak

Haar voormalige kompanen reageerden zeer vijandig. “Je hebt geen idee van de wraak van de feministen waar ik het slachtoffer van ben geworden. Ik ben zelfs bang om met mijn baby de straat op te gaan, maar ik heb het vertrouwen dat dit voorbij zal gaan.” (KN/LSN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.