fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Reacties op Berlijn: hoofd koel houden en keihard aanpakken

KN Redactie 20 december 2016
image
Foto: AP

De religieuze gemeenschappen in Duitsland reageerden geschokt en uiteenlopend op de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.

Bij een aanslag, maandagavond, met een vrachtwagen op een Kerstmarkt in Berlijn vielen twaalf doden en tientallen gewonden. Dinsdagmorgen lagen er nog 48 mensen in het ziekenhuis.

Bezonnendheid

Naast vele betuigingen van medeleven riep bisschop Stephan Ackermann van Trier op tot bezonnenheid. “Het brute geweld tegen volledig weerloze mensen vlak voor de Kerst heeft mij diep geschokt”, aldus Ackermann.

Niet laten meezuigen

Hij noemde het begrijpelijk dat mensen woedend en bang zijn. “Maar wij moeten ons nu niet in de dynamiek van de daders laten zuigen, want dat is wat zij willen: ons tegen elkaar opzetten en haat wekken.”

Niet verdenken

Nu alle vluchtelingen onder verdenking stellen is niet terecht en onverantwoord.” Het komt er nu op aan “in de solidariteit van het gebed” met de slachtoffers en hun naasten verenigd te zijn.

Kerstfeest verstoord

Ook bisschop Ulrich Neymeyr van Erfurt toonde zich geschokt. “De gebeurtenissen beklemmen mij zeer. Ik treur om de slachtoffers en betuig mijn medeleven aan hun naasten”, aldus de bisschop. De vrede van advent is op gruwelijke wijze gebroken en de vreugde van het Kerstfeest verstoord.

Hoofd koel houden

“Proberen wij desondanks echter wel een beetje het hoofd koel te houden om het leed door speculaties en geruchten niet nog groter te maken.”

‘Voorval’

Het duurde uren voor de Duitse overheid officieel erkende dat er sprake was van een aanslag. Terwijl buitenlandse media al openlijk over een aanslag spraken, hadden de Duitse het over een “voorval”.

Uitgerekend met Kerst

De Centrale Joodse Raad in Duitsland reageerde “met grote ontzetting” op de aanslag. “Uitgerekend vlak voor de Kerst, wanneer onze samenleving zich op waarden als naastenliefde, goedheid en vrede bezint, is ons land door deze afschuwelijke aanval opnieuw in zijn ziel geraakt”, aldus voorzitter Josef Schuster. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun verwanten en vrienden. De gewonden wensen wij snelle genezing.”

Ergste vrees

De voorzitster van de Israëlitische Cultusgemeenschap van München en Oberbayern, Charlotte Knobloch, liet kort na het gebeuren weten dat “Nu de verdenking van een terreuraanslag in het hart van de Duitse hoofdstad steeds harder wordt, wordt onze ergste vrees bewaarheid.”

Menselijke tragedie

De islamitische Ahmadiyyabeweging reageerde geschokt op de “menselijke tragedie”. “Moge God de onschuldig lijdenden bestaan en hun leed verzachten.”

Niet laten ontkiemen

Ook de Centrale Raad van Moslims in Duitsland (ZMD) drukte zijn ontzetting uit over de aanval. “De ZMD wil zich met alle tot zijn beschikking staande middelen ervoor inzetten dat het kwaadaardige zaad, dat paniek, haat en tweedracht tussen de maatschappelijke groepen en godsdiensten probeert te stichten, nooit zal ontkiemen”, aldus ZMD-voorzitter Aiman Mazyek in Berlijn.

Hard aanpakken

De aanslag herinnert aan die in Brussel, Parijs en Istanbul, “hetgeen ons moslims ten diepste raakt”. De dader moet “de volledige hardheid van onze wetten voelen”, aldus Mazyek. (KN/katholisch.de)