fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Rembrandts ‘Hoofd van Christus’ voor het eerst in Nederlands museum te zien

KN Redactie 6 juli 2016
image
(Foto: Museum Het Rembrandthuis)

Rembrandts Hoofd van Christus is vanaf vrijdag voor het eerst te zien in een Nederlands museum.

Het schilderij, een studie van een model als Jezus, hangt vanaf die dag in Museum Het Rembrandthuis. Daar hing het bijna 360 jaar geleden ook, om precies te zijn in de woonkamer van de meester (1606-1669) zelf, meldt het museum.

Een van de twee ‘hoofden van Christus’

Het schilderij is een van twee ‘hoofden van Christus’ die staan opgetekend in de inventaris die werd gemaakt toen Rembrandt in 1656 failliet ging. Het andere hangt in de Gemäldegalerie in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Hoofd van Christus werd pas in 2011 herontdekt, aldus het museum. Dankzij een geste van een anonieme particuliere verzamelaar is het schilderij nu in Nederland te zien voor het publiek.

Jonge Joodse man

Het schilderij is gemaakt op een klein eikenhouten paneel. Wie het model was, is onbekend. Vermoed wordt dat het om een jonge Joodse man gaat die in de buurt van Rembrandt woonde.

De manier van weergeven van Jezus’ hoofd kwam, zo schrijft het museum, later terug in werken als de Honderd Gulden Prent, zoals de ets De predikende Christus vaak wordt genoemd.

Waar Rembrandt woonde en werkte

Museum Het Rembrandthuis bevindt zich in het pand waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 woonde en werkte. Het museum bezit onder meer een bijna complete collectie etsen van Rembrandt.