De Russisch-orthodoxe Kerk stuurt geen vertegenwoordigers naar het panorthodox concilie dat op 19 juni op Kreta moet beginnen. Ze wil dat de bijeenkomst wordt uitgesteld.
“Wij zullen niet in staat zijn deel te nemen”, zei de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van het patriarchaat van Moskou, metropoliet Hilarion. Dat meldt CWN.
Het besluit werd maandag genomen tijdens een speciale bijeenkomst van de Heilige Synode van de Russisch-orthodoxe Kerk. Die was belegd nadat vier andere orthodoxe Kerken al hadden aangekondigd niet deel te zullen nemen.
Voorafgaand aan de bijeenkomst had Hilarion al gezegd dat als er nog open strijdpunten zijn, het beter zou zijn het concilie, dat van 19 tot 26 juni moet plaatsvinden, te verschuiven. De bijeenkomst moet bijdragen aan de eenheid van de Orthodoxie en niet aan haar “deling”, zei de metropoliet.
Maandag riep de Russisch-orthodoxe Synode inderdaad op het concilie uit te stellen.
De Russisch-orthodoxe Kerk is veruit de grootste orthodoxe Kerk ter wereld. Nu zij zich heeft teruggetrokken, is de hoop vervlogen dat het panorthodox concilie – een unieke bijeenkomst waaraan sinds 1961 is gewerkt – een toonbeeld van eenheid binnen de Orthodoxie zou worden.
Eerder al lieten de Servisch-orthodoxe, Georgisch-orthodoxe en Bulgaars-orthodoxe Kerken weten niet deel te zullen nemen. Ook het patriarchaat van Antiochië met zetel in Libanon had al gemeld geen vertegenwoordiger te zullen sturen.